Graanpools betalen ongekend hoog uit

28-06 | |
De graanpools konden de grote prijsstijgingen voor tarwe en gerst afgelopen voorjaar nog meenemen in de prijsvorming. - Foto: Koos van der Spek
De graanpools konden de grote prijsstijgingen voor tarwe en gerst afgelopen voorjaar nog meenemen in de prijsvorming. - Foto: Koos van der Spek

De Nederlandse graanpools hebben met hun uitbetalingen over de oogst 2021 geprofiteerd van de chaos op de graanmarkt. De hoogste netto uitbetaling voor een ton voertarwe was € 273,50 in de lange pool van Poldergraan.

Vorig jaar was de hoogste netto uitbetaling voor een ton voertarwe nog € 195,20. Dat blijkt uit het jaarlijkse graanpooloverzicht van Boerderij.

Graanpools krijgen van Boerderij een fictieve partij tarwe en gerst aangeboden. Over de bruto poolprijs die de graanpools hiervoor uitbetalen, berekenen ze vaak nog kosten en vergoedingen. Hierdoor kwam de pool van Poldergraan in Biddinghuizen (Fl.) het hoogst uit, maar scoorden ook de andere pools ruim boven het vijfjarig gemiddelde.

De graanpools beleefden een bijzonder seizoen. De meeste gingen vorig jaar net na de oogst van start. Toen stonden de noteringen voor graan al op een niveau van rond de € 300 per ton. Dat kwam door de kleinere wereldvoorraad graan en mislukte oogsten in verschillende graanproducerende regio’s.

Nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, explodeerden de graanprijzen. In april stegen deze zelfs naar rond de € 400 per ton. Dit kwam onder meer door onzekerheid over de productie van graanreus Oekraïne.

Risicospreiding graanpools

De pools konden daarvan over de laatste periode nog profiteren. Het meeste was toen al verkocht in het kader van risicospreiding. “We gokken niet met andermans geld”, legt manager Gert Jan Bonestroo van Poldergraan uit. “Globaal geldt dat je in het voorjaar nog een kwart verkoopt van wat je aan totaal volume in de pool hebt. Dat pakte voor het eindresultaat goed uit.”

Over de oogst 2021 vielen de hectare-opbrengsten met tussen de 8 en 9 ton wat tegen en ook was de kwaliteit niet overal goed. Toch wisten pools ook maal- en bakwaardige tarwe af te zetten. Ook in voergerst waren de uitbetalingen een stuk hoger. Het hoogste nettobedrag lag op € 265,50, ook bij Poldergraan. Voor brouwgerst werd door CZAV een nettobedrag van € 281,50 uitbetaald.

Betere prijs in voerindustrie

Het moment van verkopen was cruciaal en belangrijker dan de afzetkanalen: ook aan het voerkanaal kon graan tegen een goede prijs worden verkocht. “Vanaf medio maart stegen de prijzen zo hard dat we de granen voor een betere prijs aan de voerindustrie konden verkopen dan in het voedingskanaal,” zegt algemeen directeur Jeroen de Schutter van CAV Agrotheek in Wieringerwerf (N.-H.).

Het zou mij verbazen als de prijzen in lange tarwepools volgend jaar niet met een ‘3’ beginnen

Voor het komende graanpoolseizoen ziet het er vooralsnog gunstig uit. De noteringen blijven hoog en de mondiale voorraden zijn klein. De vraag blijft groot bij een (vermoedelijk) wegvallende productie vanuit Oekraïne. Hoewel ook nieuwe ontwikkelingen voor een heel ander beeld kunnen zorgen, zijn de verwachtingen van het nieuwe poolseizoen positief. “Het zou mij verbazen als de prijzen in lange tarwepools volgend jaar niet met een ‘3’ beginnen”, zegt algemeen manager Henny Vermeulen van AR Plant.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Frans
Petra Frans Freelance redacteur
Meer over


Beheer