Graanprijs fors hoger na publicatie Wasde-rapport

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De graanprijzen stijgen deze week verder op de internationale termijnmarkten.

Op woensdag 13 januari schiet de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs zelfs fors omhoog, nadat dinsdag 12 januari na sluiting van de Parijse beurs het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) het nieuwe Wasde-rapport publiceerde (januari). Het eerst aflopende maaltarwecontract (maart) sloot dinsdag op € 224,50 per ton en schoot woensdag door naar ruim € 230 per ton. Het septembercontract (voor de nieuwe oogst) stijgt 13 januari tot boven € 200 per ton. Dat is het hoogste niveau van dit septembercontract.

Het USDA schat de wereldwijde tarweproductie voor seizoen 2020-’21 op 772,6 miljoen ton, inclusief China. Dat is 1 miljoen ton minder dan vorige maand. Het verbruik neemt toe, waardoor de eindvoorraad ruim 3 miljoen ton naar beneden is bijgesteld naar 313,2 miljoen ton tarwe. Daarbij wordt de tarweprijsstijging ondersteund door geruchten dat Rusland de exportbelasting wil verhogen. Tot dusver is het niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Lagere maisvoorraad

Ook voor mais is de wereldproductie door het USDA naar beneden bijgesteld voor seizoen 2020-‘21 met bijna 10 miljoen ton naar 1.134 miljoen ton, inclusief China. Een kleiner areaal in de Verenigde Staten en ongunstig weer in Zuid-Amerikaanse landen zijn de belangrijkste reden voor deze neerwaartse aanpassingen. De maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago stegen gisteren dan ook fors. Ondanks de hogere Chinese eindvoorraad mais daalt de wereldwijde eindvoorraad door de lagere producties sterker dan waar eerder van werd uitgegaan.

Prognose: hogere graanprijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.