Graanprijzen bewegen omhoog deels door droogte

27-07 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Op lokale graanbeurzen bewegen voertarwenoteringen omhoog.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde eerder deze week € 2 hoger voor EU-voertarwe op € 337,50 per ton. En in Hamburg steeg de voertarwe notering met € 6 naar € 336. De lage waterstanden in rivieren zorgen ervoor dat er minder graan per vracht mee kan. Dat zorgt voor opwaartse prijsdruk.

Verder blijven de internationale graanmarkten nerveus over de uitvoer van graan vanuit Oekraïne. Rusland vuurde dinsdag raketten af op de havenstad Mykolaiv en in de regio Odessa. Het risico op aanvallen in andere havensteden blijft daardoor bestaan. Na het tekenen van de overeenkomst afgelopen vrijdag – om de export van graan via de Zwarte Zee te hervatten – waren sommige handelaren sceptisch of rederijen het wel aandurven om hun schepen naar het risicogebied te sturen. Dat gevoel blijft aanwezig.

Veel vraag naar Europese tarwe

Maaltarwenoteringen op de Parijse termijnmarkt bewogen dinsdag 26 juli omhoog. Aan de ene kant ingegeven door de onrust in Oekraïne en aan de andere kant omdat de exportvraag zeer goed is. China, Marokko, Algerije en Pakistan vragen momenteel om Europese tarwe. Het eerst aflopende termijncontract voor maaltarwe (september) zocht woensdag 27 juli de € 350-grens op.

Verder werden de stijgende tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago begin deze week ondersteund door ongunstige weer. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) maakte 25 juli bekend dat 68% van de Amerikaanse tarwe een ‘goede tot uitstekende’ kwaliteit heeft. Dat is een daling van 3% vergeleken met de voorgaande week.

Van de Amerikaanse wintertarwe is 77% geoogst. Dat percentage ligt 3% onder het percentage dat vorige jaar in dezelfde periode van het land is gehaald.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer