Graanprijzen blijven op hoog niveau

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Goede vraag ondersteunt de prijzen van tarwe en mais op de wereldmarkt. De termijnmarkten laten zien dat de verwachtingen voor de prijs van vooral de tarwe gespannen zijn, mede vanwege recente en komende koude in productiegebieden.

De hoge prijzen voor mais en soja van de afgelopen maanden hebben effect op de plannen van Amerikaanse boeren. De jongste cijfers over hun arealen laten zien dat ze deze flink uitbreiden naar een recordtotaal van 73,7 miljoen hectare. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw, dat verwachtingen voor het boekjaar 2021-’22 heeft gepresenteerd. Een schatting van de Amerikaanse tarweproductie komt uit op 49 miljoen ton in dat boekjaar, aan mais verwacht men 384 miljoen ton. Voor tarwe komt dat overeen met de prognose van marktanalisten, de hoeveelheid mais had men hoger ingeschat.

Kans op schade door vorst

Voor de komende oogst van tarwe speelt de kou in meerdere productiegebieden nu een rol. In West-Europa wordt het warmer, evenals in de Verenigde Staten. Wat de gevolgen zullen zijn van de recente barre omstandigheden in de Verenigde Staten voor de komende oogst is nog niet bekend, maar de zeer strenge vorst die er was in met name Texas doet flinke schade vermoeden. Inmiddels wordt al weer met argusogen gekeken naar het verloop van een te verwachten koudegolf in Rusland.

Vlotte vraag

Op de termijnmarkt van Parijs lopen binnenkort de maartcontracten 2021 af. De prijzen daarvan lopen op. Tarwe is in een week tijd bijna 7% duurder geworden en mais ruim 4%. In Chicago stegen de termijnprijzen voor maart ook, maar minder rigoureus.

Op de fysieke markt is wereldwijd is er vlotte vraag naar granen. De prijsindexen van zowel tarwe als mais en gerst stegen vorige week. Van invloed op de maisprijzen is het gegeven dat Argentinië met zijn mais sterker gaat concurreren met de VS. Argentinië zal niet, zoals eerder aangekondigd, exporttarieven voor mais en soja verzwaren.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer