Graanprijzen in EU stijgen nog

Foto: Canva
Foto: Canva

De graanprijzen op de wereldmarkt ontwikkelen zich momenteel wat anders dan die in (West-)Europa.

Waar de indexen van de International Grains Council nu aangeven dat er wereldwijd wat druk op de markt staat, is de prijsontwikkeling in de EU opwaarts. Het is een gevolg van de voortvarende export van vooral tarwe vanuit Frankrijk, dat dit seizoen goed kan concurreren. Er is veel uitgevoerd naar Noord-Afrika en ook naar China, dat normaal gesproken geen grote afnemer is van graan uit de EU. Het gevolg is dat de graanklanten in Duitsland en Nederland zich van grondstof moeten voorzien vanuit vooral Duitsland, België en – deels – het Verenigd Koninkrijk. De spoeling is er dunner.

De noteringen van de Rotterdamse graanbeurs zijn in de eerste twee maanden van het jaar dan ook flink opgelopen. Mais won meer dan 10% aan waarde, evenals tarwe. In België zijn de graannoteringen van Fegra sinds begin februari lange tijd op stabiel niveau gebleven, met wijzigingen binnen een kleine marge. Het gemiddelde niveau is nu voor tarwe echter € 12 tot € 13 per ton hoger, voor mais ook en voor voergerst € 5. Dat komt overeen met de noteringen van de Groningse graanbeurs voor tarwe en gerst. De trend is op de wereldmarkt anders. Daar staan de graanprijzen weliswaar op een hoog peil, maar in februari is dat voor tarwe en mais eerder iets teruggevallen dan gestegen.

Gerst

Een kanttekening bij gerst: daarvoor zijn de prijzen wel wat opgelopen, maar minder rigoureus. Gerst is ten opzichte van tarwe en ook mais al langere tijd vrij aantrekkelijk geprijsd. Echter, in het mengvoer wordt er al de maximale hoeveelheid verwerkt. Verder is in de brouwindustrie de vraag naar brouwgerst matig ten opzichte van het pre-corona tijdperk.

Prognose: vaste markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.