Graanprijzen komen weer wat onder druk

15-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De oogstvoorspellingen in een nieuw graanrapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA lieten de tarweprijzen vrijdag al iets zakken.

Maandag kwamen daar de effecten van gunstigere weersvoorspellingen in de Verenigde Staten bovenop. Aan het begin van de handelsdag op maandag in Chicago zakten de tarweprijzen van de contracten waarin het meest wordt gehandeld (september en december) met ruim 2%. Daarmee hebben de weersvoorspellingen op dit moment een grotere invloed op de tarweprijs dan de uitkomsten van het maandelijkse graanrapport.

Niet veel verrassingen

Het rapport bevat dan ook niet zo heel veel verrassingen. Zo was een verhoging van de tarweoogstraming in Rusland met 6,5 miljoen ton naar 88 miljoen ton al ingecalculeerd door de handel. Ook in Australië, Canada en China wordt de oogst aan tarwe nu hoger ingeschat dan een maand geleden. Daar staat tegenover dat de ramingen voor de EU en India zijn verlaagd.

Voorraad wordt krapper

Alles bij elkaar schat USDA de wereldwijde tarweproductie nu zo’n 8 miljoen ton hoger, op 780 miljoen ton. De voorraad uit de oogst van vorig jaar is echter naar beneden bijgesteld, waardoor de totale beschikbaarheid van tarwe minder stijgt. In combinatie met een toenemende consumptie (naar 789 miljoen ton) is de conclusie dat de voorraad aan het eind van het jaar met 267 miljoen ton nog wat krapper gaat worden.

Als de laatste voorspellingen van gunstigere groeiomstandigheden uitkomen, dan zal de prijs nog wel wat onder druk blijven staan. Maar als in de komende dagen blijkt dat het toch wat tegenvalt, buigt de lijn zo weer omhoog. Kortom, de handel kijkt op dit moment meer naar het weer dan naar de cijfertjes. In Parijs bleven de tarweprijzen vorige week redelijk stabiel.

Prognose: weersvoorspelling stuurt tarweprijs.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer