Doorgaan naar artikel

Graanprijzen na paasweekend iets omlaag

Tarweoogst in Hongarije. De tarweprijs staat in Europa  onder druk, maar is nog steeds fors.- Foto: EPA

Tarweoogst in Hongarije. De tarweprijs staat in Europa onder druk, maar is nog steeds fors.- Foto: EPA

De wereldwijde maatregelen tegen de coronapandemie leiden tot aanhoudende prijsdruk op de graanmarkt.

De prijsdruk blijft aanhouden op de graanmarkt. De maatregelen die wereldwijd worden getroffen om de pandemie beheersbaar te krijgen zijn van invloed op de markt. De economische gevolgen zijn groot en dat houdt druk op de prijzen. Met name de druk op de maisprijs is groot. Na het lange paasweekend daalde de maisnotering op de internationale markten. In de Verenigde Staten wordt ruim een derde van de nationale maisoogst verwerkt tot ethanol. De mindere vraag naar brandstof, waaronder ethanol, zorgt voor een lage maisprijs.

Lage waterstand

In Europa is de maisprijs minder sterk gedaald dan in de VS, dat heeft deels te maken met de lage waterstand in de rivieren. Daardoor nemen boten vanuit Hongarije minder lading mee en dat maakt de mais duurder. Ook is er wel vraag naar mais, omdat de tarweprijs fors is.

Tarweprijs schommelt

De tarweprijs staat in Europa ook iets onder druk, maar is nog steeds fors. Dat komt door de voorspelde neerslag. Verschillende landen kunnen wel wat vocht gebruiken omdat het droog is. Voor het eerst aflopende contract daalt de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs na het paasweekend met € 1 naar € 197 per ton. Ook in het Zwarte Zeegebied valt regen, maar dat lijkt nog niet voldoende te zijn. Daarom houden analisten de weersvoorspellingen met regen voor de komende dagen nauwlettend in de gaten.

Egypte importeert

Egypte heeft 120.000 ton tarwe uit Rusland gekocht. Het is opvallend dat Egypte tijdens de oogstperiode tarwe aankoopt om aan de binnenlandse behoefte te voorzien. Dat is niet gebruikelijk en het geeft weer dat er zorgen zijn over stijgende voedselprijzen.

Prognose: mais omlaag; tarwe redelijk stabiel.

Bekijk het verloop van de graanprijzen op onder meer de termijnmarkten via Foodagribusiness.nl/markt

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin