Graanprijzen op lager niveau, druk houdt aan

07-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De verlenging van de overeenkomst over de graancorridor maakt het mogelijk dat Oekraïne graan kan blijven exporteren via de Zwarte Zee.

Dat zette de wereldmarktprijzen vanaf eind november onder druk. De EU-maisprijs is voornamelijk op een lager niveau komen te staan, doordat grote hoeveelheden Oekraïense mais nu naar Spanje en Duitsland gaan. De EU-maisnotering op de Rotterdamse graanbeurs daalde deze week naar € 315 per ton. Dat is 11% lager dan een maand eerder. Voor EU-voertarwe is deze week op € 317,50 per ton genoteerd; een verlaging van 9% vergeleken met een maand geleden.

De internationale tarweprijzen zijn ook behoorlijk gedaald. Dat is vooral goed te zien aan de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago. Vanaf 1 november tot begin deze week is de tarwenotering voor het maartcontract met 16% gedaald. De vraag en de economische recessie zijn ook deels factoren die meespelen in deze daling, maar de uitvoer van graan uit het Zwarte Zeegebied drukt flink op de internationale prijzen. Amerikaanse tarwe is niet concurrerend genoeg op de wereldmarkt, waardoor de prijzen dalen. Omgerekend stond het maartcontract op 6 december op de termijnmarkt in Chicago op € 256 per ton voor tarwe. In Europa zakt de prijs niet zo hard. Goede vraag naar EU-tarwe remt de Europese prijsdaling. De Parijse maaltarwenotering (maart) sloot 6 december net boven € 300 per ton. De prijs voor tarwe uit het Zwarte Zeegebied ligt deze weken omgerekend rond € 313 per ton nog lager.

Tegenvallende Amerikaanse tarwe-export maakt dat prijzen daar sterker zijn gedaald. Tarwe-exportcijfers van de US Wheat Associates tonen aan dat dit seizoen tot en met 24 november 6% minder is afgezet dan een jaar eerder in dezelfde periode. Zo is minder Amerikaanse tarwe naar Nigeria, Filipijnen, Mexico en China gegaan. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaat in de novemberpublicatie van het Wasde-rapport er nog van uit dat in seizoen 2022-’23 3% minder Amerikaanse tarwe wordt uitgevoerd dan in het voorgaande seizoen.

De Australische oogst is in volle gang en er komen daar goede tarweopbrengsten van het land. Dat zorgt voor prijsdruk op de middellange termijn, wanneer deze beschikbaar komt op de markt. Daarmee lijkt de druk voorlopig nog niet van de tarweprijs. Verder blijft de oorlog in Oekraïne een zeer onzekere factor.

Prognose: prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer