Graanprijzen op termijnmarkt erg hoog

De graanmarkt is weer eens een weermarkt. Droogte, ook op termijn, en koude in grote productiegebieden eisen hun tol. Prijzen staan heel hoog.

Tarwe wordt steeds duurder. In Parijs kwam de prijs van het contract maart 2021 afgelopen vrijdag 8 januari na een week met wat schommelingen uit op € 216,75. In Chicago kwam de tot dusver heel hoge tarweprijs voor het contract maart 2021 licht onder druk. Dat zal zeker ook te maken hebben met het feit dat de markt wacht op het dinsdag 12 januari rond 18.00 uur (onze tijd) te verschijnen maandelijkse Wasde-rapport over de agrarische markten, van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Wat tarwe betreft meldt marktbureau Agritel een flinke vraag op de fysieke wereldmarkt. China maakt volgens Agritel 2 miljoen ton staatsreserves vrij om in eigen land het prijspeil binnen de perken te houden. In het gebied rond de Zwarte Zee wordt het nu erg koud. In midden-Rusland verwacht men tot -25 graden. Daar is wel een laag sneeuw te verwachten. In Oekraïne wordt iets minder strenge vorst voorzien, maar wel met een qua dikte sterk wisselend beschermend sneeuwdek, wat zorgen baart.

Vaste stemming mais

Voor mais was de stemming op de termijnmarkten de afgelopen week vaster. In Parijs brak de prijs van het eerst aflopende termijncontract mais, in dit geval maart 2021, voor het eerst door de grens van € 200 per ton. Chicago gaf vrijdag 8 januari een slotnotering voor mais, eveneens contract maart 2021, die ten opzichte van begin augustus de helft hoger staat, op bijna $ 5,00 per bushel (27 kg). Weliswaar heeft de Argentijnse overheid de recent ingestelde exportstop voor mais gewijzigd in een beperking tot maximaal 30.000 ton per dag, nog steeds is de markttendens voor mais vast als een huis in afwachting van het al genoemde Wasde-rapport. Belangrijk aspect dat hierin meespeelt voor mais is de droogte in Zuid-Amerika, met name Argentinië, juist in een cruciale fase van de ontwikkeling van het ingezaaide gewas. Verder is de vlotte maisexport van de Verenigde Staten een stimulans voor het prijspeil.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.