Graanprijzen schommelen door onzekerheden

31-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het blijft onrustig op de graanmarkt met aanhoudende prijzenschommelingen. In Europa vallen in verschillende landen de oogsten tegen door de droogte en hitte de afgelopen periode.

De graanbeurs in Hamburg heeft deze week een notering voor maaltarwe B kwaliteit met 11% eiwit toegevoegd aan de lijst. Het is lastiger om maaltarwe met 12 tot 12,5% eiwit aan te kopen voor de industrie. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs stond dinsdag op € 330 per ton. De notering daalde ten opzichte van maandag toen de prijs steeg, waardoor die prijsstijging dus teniet werd gedaan.

Prijsbewegingen energie

De Hamburgse notering voor voertarwe werd deze week met € 10 verhoogd naar € 332 per ton. Ook de Rotterdamse graanbeurs verhoogde de EU-voertarwe notering eerder deze week met € 3,50 naar € 338,50 per ton. In Groningen was de markt afwachtend en bleef de notering voor voertarwe deze week onveranderd.

Het offensief in de Oekraïense havenstad Cherson die eerder deze week werd ingezet maakte dat de prijzen op de termijnmarkten omhoog liepen. De zorgen namen toe dat de graancorridor over de Zwarte Zee in gevaar komt. Gebrek aan nieuws maakte vervolgens dat beurzen weer omlaag bewogen.

Ook de prijsbewegingen voor gas- en energie trekt de grondstofmarkten mee. De verschillende onzekerheden in de wereld en berichtgeving over het weer maken dat er geen duidelijke richting wordt gekozen. In de Verenigde Staten is het droog waardoor maisopbrengsten verslechteren in de belangrijkste maisproducerende regio’s. Laatste berichten over gunstige regenbuien maken dat vandaag de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago omlaag bewegen; het is een echte weermarkt.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer