Graanprijzen schommelen langzaam naar iets lager niveau

07-09 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Onzekerheden over de wereldwijde economische groei drukken de graanprijzen, maar ondertussen blijft de volatiliteit.

Graanprijzen staan over het algemeen onder druk. Zo staat de Hamburgse voertarwenotering deze week met € 325 per ton 23% lager dan de € 420 per ton waar de notering medio mei op piekte.

Onzekerheden over de wereldwijde economische groei drukken de prijzen, maar ondertussen blijft de volatiliteit. Internationale prijzen bewegen de ene dag omlaag en de andere dag omhoog.

Graan uit Oekraïne

Aan de ene kant zorgt de uitvoer van grondstoffen uit het Zwarte Zeegebied momenteel voor prijsdruk, omdat meer graan uit Oekraïne weggaat door de graancorridor. Al blijft deze afzet onzeker zolang de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortduurt.

En aan de andere kant heeft Rusland deze week kritiek op de Westerse landen, omdat in het kader van de graanovereenkomst de sancties op Russisch graan- en kunstmesthandel niet zijn versoepeld. Hierdoor zijn er zorgen dat de geopende graancorridor na de 120 dagen periode niet wordt verlengd. Dat prikkelt de prijzen juist weer.

Export Russisch graan

De afzet van Russisch graan verloopt niet vlot. Hoge prijzen voor Russische tarwe maken dat de export in augustus slechts 3,5 miljoen ton was. Een jaar eerder in dezelfde maand werd 5,2 miljoen toen tarwe uitgevoerd.

Ook de afzet van tarwe uit de Verenigde Staten valt tegen. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaf aan dat vorig week 478.000 ton tarwe is afgezet. Dat is ruim 153.000 ton minder dan de voorgaande week. De Amerikaanse export blijft tot dusver dit seizoen 1 miljoen ton achter op vorig seizoen.

De tarwenoteringen reageerden daarop door na het lange weekend op dinsdag 6 september 7% hoger te sluiten op $ 817 per ton (€ 751) voor het eerst aflopende december-contract dan vrijdag 2 september. De tarweverkoop in de VS loopt achter op vorig jaar en dat drukt de prijzen.

Internationale maisprijzen omhoog

De internationale maisprijzen bewegen omhoog. De Europese maisprijs wordt ondersteund door tegenvallende opbrengsten. EU-opbrengsten vallen lager uit dan waar eerder van werd uitgegaan door droog en zeer warm weer. En de invoer van mais over land vanuit Oekraïne trekt merkbaar aan, meldt het Franse marktbureau Agritel.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer