Graanprijzen zakken niet verder

10-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Voor mais stonden de noteringen op de verschillende internationale termijnmarkten eind vorige week voorzichtig in de plus.

De tarwenoteringen hielden afgelopen vrijdag 7 januari ten opzichte van een week eerder nog een kleine min aan, maar ondertussen bewegen de tarwenoteringen stabiel tot licht omhoog. De tarwenoteringen daalden mede door de rustige handelsdagen rondom de afgelopen feestdagen. Dat de prijzen toch weer omhoog bewegen, komt deels doordat in een aantal Amerikaanse staten de condities van de tarwe zijn verslechterd. De prijsindex voor mais en tarwe van de International Grains Council (IGC) steeg eind vorige week iets. De IGC-prijsindex is een maatstaf voor prijzen op de wereldmarkt.

De afzet van mais verloopt soepeler dan de uitvoer van Amerikaanse tarwe. Dat maakt ook dat de tarweprijzen afgelopen week lager eindigden dan een week eerder werd genoteerd. Uiteindelijk stegen de graannoteringen op de termijnmarkt in Chicago mede doordat de energieprijzen in Zuid-Amerika stegen. Daarbij zijn er zorgen over het klimaat.

Gunstige Argentijnse tarweoogst

De tarweopbrengsten in Argentinië vallen gunstiger uit dan waar eerder van werd uitgegaan, waardoor de prijzen daar onder druk kwamen te staan. De termijnmarkt Buenos Aires Exchange verwacht dat in Argentinië 21,8 miljoen ton tarwe wordt geoogst. Een maand geleden werd door het Amerikaanse landbouwministerie USDA nog uitgegaan van 20 miljoen ton. Hierdoor is de verwachting dat in het aankomende Wasde-rapport van het USDA, dat medio deze week verschijnt, de productieprognose Argentinië naar boven worden bijgesteld.

Rusland heeft de uitvoer van tarwe over de periode 15 februari tot en met 30 juni beperkt tot 8 miljoen ton. Het lijkt erop dat het dunne laagje sneeuw in het Zwarte Zeegebied onvoldoende bescherming biedt voor de graangewassen mocht het streng gaan vriezen. Later deze week worden lagere temperaturen verwacht, maar hele grote zorgen zijn er nog niet.

Prognose: redelijk vaste graanmarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer