Graanraad verlaagt oogstraming tarwe

17-11 | |
Oogstraming tarwe
Foto: Mark Pasveer

De internationale graanraad IGC heeft zijn oogstraming voor tarwe iets naar beneden bijgesteld ten opzichte van een maand geleden. Daardoor zakt ook de inschatting van de voorraden eind juni volgend jaar.

De productieprognose voor het seizoen 2022-2023 staat nu op 791 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton minder dan de voorspelling van een maand geleden. Op dit moment wordt vooral gekeken naar de opbrengstverwachtingen van belangrijke exportlanden op het zuidelijk halfrond. Droogte drukt de opbrengstprognose in Argentinië. In Australië worden hoge opbrengsten verwacht. Overvloedige regen in het oosten van het land leidde echter wel tot zorgen wat betreft de kwaliteit.

Oogstraming eindvoorraden tarwe verlaagd

Nieuwe inschattingen hebben tot gevolg dat de raming van de eindvoorraden tarwe in de wereld vergeleken met een maand geleden met 4 miljoen ton worden verlaagd naar 282 miljoen ton. Daarmee nemen de voorraden wel met zo’n 7 miljoen ton toe ten opzichte van juni dit jaar. De tarweconsumptie stabiliseert zich volgens het IGC op het niveau van vorig jaar; 784 miljoen ton.

Aanhoudend hoge prijzen volgend jaar

Volgens het IGC valt de tarweproductie dit seizoen dus zo’n 7 miljoen ton hoger uit dan de afzet van tarwe in voeding en voer. Onderzoekers van Rabobank maakten eerder deze week juist bekend dat zij ervan uitgaan dat er dit seizoen een flink tekort is aan tarwe. De bank mikt op een tekort van 6 miljoen ton tarwe in 2023. Dat geeft aanleiding om vooralsnog uit te gaan van aanhoudend hoge prijzen volgend jaar.

Productie sojabonen

De internationale graanraad heeft zijn verwachtingen voor de productie van sojabonen wat verhoogd. Dit is gebaseerd op hogere opbrengstverwachtingen in de Verenigde Staten en Brazilië. Vergeleken met vorige maand is de wereldwijde prognose met 2 miljoen ton verhoogd naar een nieuw oogstrecord van 388 miljoen ton. Daarmee valt de oogst 32 miljoen ton groter uit dan het afgelopen seizoen. De consumptie zal naar verwachting met 13 miljoen ton toenemen naar 379 miljoen ton en de eindvoorraden worden 9 miljoen ton hoger geschat op 54 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer