Doorgaan naar artikel

Graanraad ziet tarweconsumptie boven 800 miljoen ton stijgen

In een nieuwe prognose verhoogt de graanraad de raming van de tarweconsumptie met 8 miljoen ton. Foto: Canva

In een nieuwe prognose verhoogt de graanraad de raming van de tarweconsumptie met 8 miljoen ton. Foto: Canva

De internationale graanraad IGC denkt dat de wereldwijde tarweconsumptie in het nieuwe seizoen stijgt tot 803 miljoen ton. Daarmee wordt voor het eerst de grens van 800 miljoen ton gepasseerd.

In een nieuwe prognose verhoogt de graanraad de raming van de tarweconsumptie met 8 miljoen ton. Daarmee overtreft het verbruik van dit graan de productie. De verwachting ten aanzien van de wereldwijde tarweoogst is vergeleken met een maand geleden ook verhoogd, maar minder dan de consumptie.

Tarweproductie onder niveau van vorig seizoen

In het afgelopen jaar bereikte de tarweproductie een nieuw record met 803 miljoen ton. Dat zal dit jaar niet worden geëvenaard, is de verwachting. De productie is ten opzichte van de vorige raming in mei weliswaar met 3 miljoen ton verhoogd tot 786 miljoen ton, maar blijft daarmee wel duidelijk onder het niveau van vorig seizoen.

Het nieuwe graanseizoen start per 1 juli. Het is dus nog vrij vroeg om precies te kunnen zeggen hoe groot de oogst uitvalt. Vooralsnog gaat het IGC ervan uit dat productie en consumptie dit jaar behoorlijk uiteen zullen lopen. Dat terwijl beide lijnen in de afgelopen jaren redelijk gelijk opgingen. Tot 2017-2018 lag de tarweproductie zo’n 20 miljoen ton hoger dan de consumptie. In 2018 volgde een kentering. De productie dook door een kleinere oogst als gevolg van droogte onder het verbruik en sindsdien weken de lijnen van oogst en consumptie niet zo heel veel van elkaar.

Het gevolg van de kleinere oogst in het komende seizoen zal zijn dat de voorraden aan het eind van het seizoen lager zullen uitvallen dan in de afgelopen jaren. IGC mikt voorlopig op een voorraad van 264 miljoen ton eind juni 2024. Dat is de kleinste hoeveelheid sinds 2018-2019. De eindvoorraad van seizoen 2022-2023 wordt geschat op 281 miljoen ton.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin