Graanschepen vanuit Oekraïne weer op weg

03-11 | |
Foto: ANP / Ozan Kose
Foto: ANP / Ozan Kose

Meerdere schepen met landbouwproducten hebben donderdag Oekraïense havens aan de Zwarte Zee verlaten, een dag nadat Rusland liet weten weer mee te werken aan de graandeal met Oekraïne.

Volgens het Oekraïense ministerie van Infrastructuur gaat het om zeven schepen met 290.000 ton voedsel aan boord. Turkije, dat toeziet op uitvoering van de deal, spreekt van zes schepen.

Opschorting medewerking Moskou

Moskou schortte zijn medewerking zaterdag op na explosies op Russische marineschepen bij de door Rusland bezette Krim. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan belde dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om hem over te halen daarop terug te komen en meldde een dag later dat Rusland weer meewerkt aan de uitvoering van het akkoord. Moskou gaf daarna als reden dat Oekraïne heeft gegarandeerd de graanroute niet voor militaire aanvallen te gebruiken.

Sinds augustus 10 miljoen ton graan geëxporteerd

Turkije speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de graandeal in augustus, waarbij naast Rusland en Oekraïne de Verenigde Naties waren betrokken. Sindsdien zijn ongeveer 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd. De schepen worden gecontroleerd in Istanbul.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer