Doorgaan naar artikel

Grassa wint € 50.000 voor ingrediënten uit tomatenblad

Grassa heeft de challenge ‘upcycling tuinbouw zijstromen’ gewonnen. Het bedrijf kan eiwitten, mineralen en verteerbaar ruwvoer uit de stengels en bladeren van de tomantenplant halen.

Nieuws
Food
Grassa maakte al eerder graseiwit met het persen, verhitten en filteren van gras. Foto: Schouten

Grassa maakte al eerder graseiwit met het persen, verhitten en filteren van gras. Foto: Schouten

Grassa heeft de challenge ‘upcycling tuinbouw zijstromen’ gewonnen. Het bedrijf kan eiwitten, mineralen en verteerbaar ruwvoer uit de stengels en bladeren van de tomantenplant halen.

Met het winnen van de challenge krijgt het Nederlandse bedrijf een bedrag van € 50.000 om een pilot productie op te zetten. De challenge is een initiatief van SIGN en Foodvalley NL die op zoek zijn naar manieren om reststromen vanuit de tuinbouw te hoger te verwaarden. Grassa wint de prijs omdat zij volgens de jury met unieke zuiveringstechniek hebben en mogelijkheden om de benodigde samenwerkingen aan te gaan.

Natte reststroom

Reststromen uit de tuinbouw zijn moeilijk te verwerken doordat ze het een natte stroom is. Het droogproces heeft veel energie nodig, wat in veel gevallen de duurzaamheid van het upcyclen wegstreept. Die reststroom wordt nu gecomposteerd terwijl het tomatenblad het eiwit Rubisco bevat. Daarom schreef SIGN samen met Foodvalley NL een challenge uit om Europese bedrijven uit te dagen om met een oplossing hiervoor te komen.

Lees ook: WUR-onderzoekers halen eiwit uit tomatenblad

Graseiwit

Grassa is al jaren bezig met het extraheren van eiwit uit gras. Het bedrijf is voornamelijk actief in de diervoerdersector, maar sloot begin dit jaar een samenwerking met Schouten Europe voor eenvleesvervanger op basis van graseiwit.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin