Graszaadhooi stijgt snel in prijs

27-05-2020 | |
Vier voerbunkers op een melkveebedrijf, gevuld met kuil, mais, graszaadhooi en bierbostel. - Foto: Marten Sandburg Fotografie
Vier voerbunkers op een melkveebedrijf, gevuld met kuil, mais, graszaadhooi en bierbostel. - Foto: Marten Sandburg Fotografie

Melkveehouders hebben al veel last van de droogte. Vanwege de op het ogenblik matige ruwvoerproductie en een matige melkprijs staat er financiële druk op de ketel.

Melkveehouders hebben al veel last van de droogte. Vanwege de op het ogenblik matige ruwvoerproductie en een matige melkprijs staat er financiële druk op de ketel. Dat geldt met name voor Gelderland en Overijssel. Daar zijn de ruwvoerposities heel slecht en moet het nodige worden aangekocht.

Kuilmais en kuilgras zijn duur, als ze al verkrijgbaar zijn. Weinig veehouders hebben voldoende voorraad om er een deel van te verkopen. Een prijsindicatie voor snijmais is € 72,00 tot een plafond van € 82,00.

Schuiven in rantsoenen

Veehouders schuiven in de rantsoenen om ruwvoer uit te sparen waar mogelijk, bijvoorbeeld door jongvee en droogstaande koeien op gerstestro en meer graszaadhooi te zetten. Dat zorgt voor meer beweging in de stro- en hooihandel.

Graszaadhooi wordt goed verkocht, er ontstaat krapte. Roodzwenk is nog prijshoudend, maar Engels raai wordt snel duurder als gevolg van enorme vraag.

Ongunstige vooruitzichten nieuwe oogst stro

De vooruitzichten voor de nieuwe oogst stro zijn gezien de droogte niet bijster gunstig. Er zit weinig groei meer in. De stroprijzen zijn lange tijd relatief laag geweest, dankzij de grote productie van oogst 2019. Grote verbruikers zullen hun voorraden zeker op peil hebben. Dat scheelt in de vraag als de nieuwe oogst komt.

Er is nog voldoende stro verkrijgbaar, maar grote aanbieders in het buitenland houden al wel wat achter. Nu bijkopen en niet de schuur leegmaken, of afwachten wat het weer in de tweede helft van juni doet is een kwestie van rekenen en risico afwegen.

Veel voeraardappelen in de markt

De veevoedermarkt heeft in de afgelopen weken veel voeraardappelen opgenomen. De overschotten aan fritesaardappelen zijn dit seizoen ongekend. Al vanaf half maart kan PotatoNl naast een heel lage telersnotering voor ‘export’ (€ 3,00 tot € 4,00) alleen een prijs melden voor de aardappelen bestemd voor de vlokkenindustrie en voeraardappelen. Het aanbod was niet alleen erg groot, maar ook van uitstekende kwaliteit in vergelijking met de voeraardappelen in een ‘normaal’ seizoen. Het zijn immers goede fritesaardappelen.

Het aanbod begint nu op te drogen doordat de telers onderhand hun vrij verkoopbare aardappelen afgestoten hebben en alleen nog beschikken over contractueel vastgelegde partijen. De afnemers laten deze liggen en plannen uitstel van verwerking in. Voeraardappelen kosten nu € 35,00 tot € 37,50 per ton. De prijs kan gaan oplopen.

Meer bierbostel beschikbaar

Nu de horeca voorzichtig aanstalten maakt om weer op te starten komt er bij de brouwerijen meer bierbostel vrij. De brouwerijen moeten hier immers op anticiperen. Het extra volume komt goed van pas, ondanks het hoge prijsniveau is er toch vraag naar bierbostel, droogte-gerelateerd. De prijs is stabiel.

De eerste ronde voorverkoop van bierenperspulp (en cigarant) is vrijdag 22 mei afgelopen. Het wachten is nu op oogstprognose van Suikerunie, waarna de pulpleverancier balans kan opmaken en met eventuele nieuwe notering komt. Voorlopig is het even pas op de plaats.

Prognose: prijzen stijgen.

Meer informatie over prijzen vind je via Foodagribusiness.nl/markt

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer