Doorgaan naar artikel

Greencovery zet voedingsafval om in waardevolle grondstoffen

Start-up Greencovery haalt ingrediënten uit verschillende reststromen, van kaas tot koffie, om deze terug te brengen in nieuwe voedingsmiddelen.

Geüpdatet op:
Interview
Food
Greencovery haalt ingrediënten uit reststromen. Het bedrijf zit nog in de start-up-fase, maar is bezig met de marktintroductie en het vinden van afnemers. - Foto's: Koos Groenewold premium

Greencovery haalt ingrediënten uit reststromen. Het bedrijf zit nog in de start-up-fase, maar is bezig met de marktintroductie en het vinden van afnemers. - Foto's: Koos Groenewold

Wat als je een grote reststroom hebt, maar geen idee hebt wat je ermee kunt en moet? Start-up Greencovery haalt ingrediënten uit een brede variëteit aan reststromen, van kaas tot koffie. Het tracht alle waardevolle stoffen uit voeding te halen en deze terug te brengen in nieuwe voedingsmiddelen. Hoe maakt Greencovery het beste van reststromen?

Greencovery is een voortvloeisel vanuit Wageningen Universiteit. Carlos Cabrera begon in 2018 met het bedrijf dat gebruikmaakt van technologie om waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. In 2022 haalde het bedrijf eeninvestering binnen van € 500.000 waarmee het de opschaling nu echt kan inzetten. Volgend jaar wil Greencovery een demofabriek openen en zijn ingrediënten op de markt brengen.

Jullie halen ingrediënten uit reststromen, hoe doen jullie dat en waar staan jullie op dit moment als bedrijf?

Carlos Cabrera, oprichter van Greencovery.
Carlos Cabrera, oprichter van Greencovery.

“Wij hebben een technologie ontwikkeld die onderscheid kan maken tussen waardevolle moleculen in voedingsreststromen. Dit betekent dat wij een reststroom geleverd krijgen van een producent en daar de waardevolle stoffen uithalen. Daarmee maken we nieuwe ingrediënten die geschikt zijn voor gebruik in voedingsmiddelen. We hebben bijvoorbeeld een bananen-extract ontwikkeld uit reststromen die vrijkomen bij de productie van azijn. Of umamismaak uit Parmezaanse kaas. Eigenlijk zijn de mogelijkheden ongelimiteerd en zijn ook de toepassingen breed.

We zijn nog in de start-up-fase waarin we ingrediënten produceren op kiloschaal. We hebben verschillende ingrediënten ontwikkeld en zijn bezig met de marktintroductie en het vinden van afnemers. Volgend jaar wil ik dat we onze demofabriek kunnen openen en dan op grotere schaal kunnen opereren, meer dan 150 ton aan ingrediënten per jaar.”

We kijken naar drie soorten ingrediënten die we uit de zijstroom willen halen: smaak, functionaliteit en vezels

Zijn alle reststromen geschikt om ingrediënten uit te halen?

“In principe kun je uit vrijwel alle reststromen ingrediënten halen, maar we kijken eerst of er ook een businesscase verbonden zit aan de ingrediënten die wij extraheren. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar smaakstoffen en ook de vraag naar vezels neemt toe. We kijken naar drie verschillende soorten ingrediënten die we uit de zijstroom willen halen: smaak, functionaliteit en vezels. Idealiter kunnen al deze ingrediënten gewonnen worden, maar het is geen voorwaarde. Voordeel aan de stoffen die wij uit zijstromen halen, is dat het natuurlijke ingrediënten zijn en wij dus ook inspelen op de ‘clean label’-trend. Wat wel een harde voorwaarde is voor ons, is dat de zijstroom homogeen is en ‘food grade’, geschikt voor humane consumptie.”

Hoe kom je aan de reststromen?

“Wij gaan samenwerkingen aan met producenten van voeding met een grote reststroom. Op dit moment kopen we de reststromen nog over, maar als we op grote schaal gaan produceren, willen we in partnerschappen werken waarin beide bedrijven een aandeel van de opbrengsten van het ingrediënt krijgen. We hebben al vijf geïnteresseerde partners. Het unieke aan Greencovery is dat wij ons niet focussen op één bepaalde reststroom, zoals alleen groenten en fruit, maar juist allerlei verschillende producten kunnen verwerken en daar ook verschillende ingrediënten uit kunnen halen. Dat maakt ons multi-inzetbaar.”

Met nieuwe wetgeving en aandeelhouders die kritischer worden, wordt de noodzaak om waardevolle grondstoffen te behouden alleen maar groter

Hoe groot kan Greencovery worden?

“Omdat we ons niet richten op één specifieke stroom, denk ik dat wij enorm groot kunnen worden. In Nederland wordt volgens de laatste cijfers 1 miljard kilo voedsel verspild bij de verwerking van voeding. Er zijn partijen met interesse en er komt steeds meer aandacht voor het omgaan met reststromen. Met nieuwe wetgeving en aandeelhouders die kritischer worden, gaat de noodzaak om waardevolle grondstoffen te behouden alleen maar groter worden. Nu zijn we dus bezig met markttoepassing vinden van de ingrediënten en daarna kunnen we ook echt gaan verkopen, want op dit moment worden onze ingrediënten nog niet gebruikt in voeding of cosmetica.”

Er is nog geen brede definitie voor upcyclen, het zoveel mogelijk verwaarden van voeding. Wat betekent dit begrip bij Greencovery?

Greencovery haalt vezels uit sojapulp, wat overblijft bij het maken van sojamelk. De vezels kunnen worden gebruikt in bakkerijproducten en vleesvervangers.
Greencovery haalt vezels uit sojapulp, wat overblijft bij het maken van sojamelk. De vezels kunnen worden gebruikt in bakkerijproducten en vleesvervangers.

“Voor ons is upcycling het eetbaar maken van producten die eigenlijk geen voeding meer zijn. Het draait bij ons echt om humane consumptie, al kan dat voor ons ook cosmetica zijn. Het is ook wel moeilijk om upcycling te duiden, omdat er nog geen vereisten aan gesteld zijn. Ik wil niet dat het een weinig zeggende term wordt zoals duurzaamheid. Het is daarom belangrijk dat voedingsbedrijven daar samen over nadenken en zelf vaststellen wanneer een product ‘geüpcycled’ is. Daar moet de communicatie naar de consument ook in meegenomen worden. Ik merk dat er veel discussie is over dit onderwerp binnen bedrijven die bezig zijn met het verwaarden van reststromen.”

Wat is er nodig om het verwaarden van reststromen verder te laten groeien?

“Een duidelijke definitie en meer kennis over wat de mogelijkheden zijn met verschillende reststromen. Op dit moment wordt de verspilling van voeding ingeprijsd, waardoor de noodzaak om hier iets aan te doen minder groot is. Toch wil ik met Greencovery laten zien dat er geld te verdienen is met reststromen, want dat is zeker mogelijk. De meeste reststromen zijn nog prima te gebruiken en dat moeten bedrijven en consumenten gaan inzien. Beide groepen moeten door hebben dat het geen ‘afval’ is en daar kunnen we aan bijdragen met duidelijke communicatie en door te laten zien dat het kan.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin