Doorgaan naar artikel

Greenfluencer Swinkels: ‘Nederland moet nog groener’

Brenda Swinkels, Greenfluencer van 2021: premium

Brenda Swinkels, Greenfluencer van 2021: "Nederland moet nog veel groener worden." - Foto: NWST

De ‘meest dappere en innovatieve groenprofessional’ van 2021: dat is Brenda Swinkels, hoofd verkoop bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode. Zij werd door vakbladuitgeverij NWST verkozen tot ‘Greenfluencer’. “Een hele eer. Nederland moet nog veel groener worden. Daar werken we heel hard aan.”

Je mag Brenda Swinkels best een van de grootste vergroeners van Nederland noemen. Al twintig jaar zet ze zich met hart en ziel in om steden, bedrijfsterreinen en recreatieparken nog groener te maken. Vanuit haar werk bij Van den Berk Boomkwekerijen, een van de grootste in Europa, en met talrijke webinars, lezingen, gastlessen en presentaties in binnen- en buitenland.

Ze werd vorige week verkozen tot ‘Greenfluencer’ 2021: de meest invloedrijke groenprofessional van Nederland. Trots? “Jazeker. Het is de bekroning van twintig jaar heel hard werken. Als je door klanten zoals gemeenten, architecten en hoveniers wordt gekozen voor zo’n prijs, dan merk je dat je werk wordt gezien en gewaardeerd.”

Vergroenen voor betere leefbaarheid

In verschillende functies werkt Swinkels (44) al twintig jaar aan projecten om steden, bedrijfsterreinen en recreatieparken te vergroenen. Nederland staat al bekend als een groen land, maar wat Swinkels betreft is er nog heel veel werk aan de winkel. “Nederland moet nog veel groener worden. Daar werken we hard aan.”

“Neem alleen al de klimaatverandering. Door de langere zomers met meer hitte moeten steden fors vergroenen om de leefbaarheid te behouden en te verbeteren. Daar ligt een gigantische uitdaging. Welke bomen kun je het beste op welke plek gebruiken? Welke geven veel schaduw? Welke kunnen ook in de wind staan? Welke bomen kun je in wadi’s (groene greppel, red.) zetten? Welke bomen trekken ook insecten, vlinders en vogels aan? Van belang als je ook de biodiversiteit wilt behouden of versterken. Door ons vroeg te betrekken bij plannen, kunnen wij onze deskundigheid hiervoor optimaal inzetten.”

EU wil 3 miljard bomen planten

‘Groen’ heeft de tijd mee. Zo wil de Europese Unie de komende jaren 3 miljard bomen planten om CO2 vast te leggen, raken voedselbossen in de mode, wordt het belang voor groen bij klimaatadaptie, en voor ontspanning en welzijn steeds meer onderkend.

“Zeker, en dat moet ook. Je ziet meer waardering voor het groen. Door corona gingen mensen bijvoorbeeld meer en vaker naar de stadsparken, als het ware hun laatste toevluchtsoorden. Je ziet nu dat gemeenten nieuwe herinrichtings- en beplantingsplannen maken voor stadparken, dat er bij nieuwbouw grotere parken worden ingepland. Groen draagt bij aan ons welzijn, aan sociale cohesie, aan een leefbare woonomgeving.”

Ik laat jonge mensen nu graag zien hoe mooi het werken in de groene sector is

Swinkels geeft lezingen, webinars en gastlessen over al dit soort aspecten van het groen, ook om de jeugd te interesseren voor de groene sector. Zelf groeide ze op op het melkveebedrijf van haar ouders en studeerde ze tuin- en landschapsmanagement aan de HAS in Den Bosch. “Ik laat jonge mensen nu graag zien hoe mooi het werken in de groene sector is. Je hebt het vakmanschap van het kweken, maar ook innovaties bij de mechanisering, sensortechnieken, robotisering. Groen en techniek komen in ons vak samen.”

Biologische en PlanetProof-bomen

Als ambassadeur van de groene sector is ze er ook trots op dat boomkwekerij Van den Berk een koploper is op het gebied van duurzaamheid. “We gebruiken zo min mogelijk middelen en kunstmest, hebben dan ook het keurmerk On the way to PlanetProof. We zijn een van de weinige die ook biologisch bomen kweekt. We stimuleren duurzaam inkopen door de overheid.”

In de ideale groene wereld van Swinkels wordt Nederland nog veel groener dan het al is. “Dat is ook echt nodig om klimaatverandering op te vangen en de biodiversiteit op peil te houden. Natuur mag in ons land nog veel meer de kans krijgen. We moeten voor de leefbaarheid de natuur meer in onze leefomgeving toelaten. Dat zie ik als dé grote uitdaging voor het komende decennium.”

Aansprekende projecten als verticaal bos op woontoren

Aansprekende projecten helpen ook om het belang van groen te onderstrepen. Zo is Swinkels als projectleider betrokken bij De Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht, beide van de vermaarde architect Stefano Boeri. Beide woontorens bevatten ‘verticaal bos’: bomen aan de buitengevel die zorgen voor een groen aangezicht en voor schaduw in de appartementen.

“Technisch zijn die projecten best uitdagend. Welke bomen zijn geschikt? Hoe groeien ze? Hoe gaan ze met licht en wind om? Hoe moet de boomkluit zijn? Hoe kweek je ze dan op? Mooi om daaraan te werken.”

Beheer
WP Admin