Greenpeace blokkeert aanvoer IJmuiden

11-05 | |
Actievoerders van Greenpeace blokkeren de Noordersluis in IJmuiden. - Foto: ANP
Actievoerders van Greenpeace blokkeren de Noordersluis in IJmuiden. - Foto: ANP

Actievoerders van Greenpeace hebben sinds dinsdag de sluis van IJmuiden geblokkeerd met het doel de invoer van 60.000 ton Braziliaans soja tegen te houden. Greenpeace vroeg daarmee aandacht voor de ontbossing.

De actie kreeg in de Tweede Kamer bijval van Kamerleden Joris Thijssen (PvdA) en Tjeerd de Groot (D66). Thijssen zegt dat landbouwgrond zoveel mogelijk moet worden gebruikt voor de productie van humaan voedsel en niet voor de teelt van veevoer. Bovendien gaat de teelt van soja in Brazilië ten koste van het tropisch regenwoud en andere belangrijke ecosystemen, aldus beide parlementariërs.

Minister toont begrip

Minister Henk Staghouwer zei in de Tweede Kamer begrip te hebben voor de boodschap van Greenpeace. Hij wil zich er in Europa voor inzetten dat de Europese bossenverordening niet alleen gaat gelden voor soja en palmolie, maar ook voor andere producten als mais en rubber, zoals De Groot vroeg.

Minister Christianne van der Wal praat op 28 juni in Brussel in de Milieuraad over de Bossenverordening, die regels oplegt voor ontbossingsvrije producten.

Frank Dales, burgemeester van Velsen waarin IJmuiden ligt, vroeg Greenpeace in de loop van de dag de actie te beëindigen. Door de blokkade lagen halverwege de dag 19 schepen te wachten. De politie maakte aan het eind van de middag een eind aan de blokkade.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer