Greenport West-Holland werkt aan Circulaire Stad

Greenport West-Holland is gestart met het programma Circulaire Stad. Dit programma draait om circulair voeden, circulair bouwen en een gezonde groene leefomgeving.

Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen.

Verstedelijking, voedselproductie en -consumptie

In de provincie Zuid-Holland raken verstedelijking, voedselproductie en -consumptie elkaar bij uitstek. Daarnaast ligt in Zuid-Holland het grootste glastuinbouwgebied in Nederland. Zuid-Holland is dus de ideale proeftuin voor idee├źn rondom de circulaire stad, aldus Greenport West-Holland. Daarom hebben een aantal partijen in Zuid-Holland en Wageningen University & Research Glastuinbouw de handen ineengeslagen.

Werkboek Oostland uitgangspunt

In het project Circulaire Stad wordt het Werkboek Oostland als uitgangspunt gebruikt. Dit plan is opgesteld met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Zuidplas en Lansingerland, de provincie Zuid-Holland en een groep van ongeveer dertig glastuinbouwbedrijven in deze regio. Het Werkboek Oostland gaat onder meer in op de samenhang tussen de stad en de glastuinbouw.

In 2050 circulair

De Greenport wil in 2050 circulair zijn. Het programma Circulaire Stad levert daaraan een bijdrage, onder meer door een eigen Green Deal Circulaire Stad, als regionale vertaling van de Europese Green Deal die onlangs werd gelanceerd. Daarnaast wordt de koppeling gelegd met andere initiatieven en projecten van Greenport West-Holland, zoals het programma Biodiversiteit, Biobased en Plastics EnergieAkkoord, Innovatiepact en de Human Capital Agenda.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.