Greenyard bouwt fruitactiviteiten in Verenigd Koninkrijk af

23-06 | |
Nederlands distributiecentrum van Greenyard in Waddinxveen. - Foto: ANP
Nederlands distributiecentrum van Greenyard in Waddinxveen. - Foto: ANP

Vanwege logistieke problemen, brexit en geen winstgevendheid zet Greenyard zijn dochterbedrijf Greenyard Fresh UK te koop.

De Belgische multinational Greenyard meldde bij het verschijnen van de jaarcijfers vorige week dat het zijn dochterbedrijf Greenyard Fresh UK in de verkoop zet. Dit handelsbedrijf handelt in Brits hard- en zachtfruit en importfruit zoals avocado‘s, meloenen en citrusfruit.

Brexit

Voor het afbouwen van de fruitdivisie in Engeland wordt door Greenyard gewezen op de lastige marktomstandigheden in Engeland. Greenyard Fresh UK wordt via haar importactiviteiten geraakt door brexit. Daarnaast spelen logistieke problemen op de Britse markt een rol. De versactiviteiten beslaan circa € 70 miljoen, maar de bijdrage aan de winst van moeder Greenyard is negatief. Door het kleine marktaandeel van het bedrijf van minder dan 1% op de markt, is het moeilijk de winstgevendheid te vergroten.

Als Greenyard zich met fruithandel terugtrekt uit het Verenigd Koninkrijk, blijft alleen de diepvriesdivisie over. De diepvriesdivisie heeft minder last van brexit omdat het met Britse groentetelers werkt. In het afgelopen boekjaar werd nog 5,7% van de omzet van Greenyard in het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. Als de verkoop rond is, zal dat rond de 5,0% bedragen.

Einde aan contact met Bardsley England

Als moederbedrijf Greenyard de verkoop afrondt, komt er ook een definitief einde aan de contacten met de Britse teler Bardsley England. Bij dit moderne fruitteeltbedrijf in Kent stapte Greenyard in 2016 in als aandeelhouder. Bardsley heeft namelijk goede leveringslijnen bij alle vooraanstaande Britse supermarkten. Tot een verdere uitbouw van die relatie kwam het niet. Een jaar geleden, in juli 2021, besloot Greenyard al tot verkoop van zijn aandeel Bardsley. De internationale investeringsgroep Carmellia kocht 80% van de aandelen Bardsley.

Greenyard Fresh UK

De contacten met Bardsley bleven bestaan via het Britse handelsbedrijf Greenyard Fresh UK. Die dochter van Greenyard liet fruit van Britse telers sorteren en verpakken in het moderne pakstation van Bardsley. Dit pakstation lieten Greenyard Fresh UK en Bardsley in 2017 samen nog bouwen. Bardsley kreeg het pakstation in 2021 al in eigen handen door de aandelen van Greenyard Fresh UK terug te kopen. Greenyard Fresh UK tekende toen wel een contract om te blijven sorteren in het pakstation van Bardsley om zo de bezettingsgraad te garanderen.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur
Meer over


Beheer