Skip to content

Greenyard herstelt ondanks krimp in vers

Foto: Misset -

Foto: Misset

Greenyard kruipt langzaam uit het dal door vooral groei in bewerkte producten. De omzet vers krimpt 2,1%, maar de resultaten verbeteren.

Het halfjaarbericht van Greenyard toont de signatuur van Marc Zwaaneberg, sinds 2018 de Nederlandse mede-topman naast oprichter Hein Deprez. Zwaaneberg leidt de reorganisatie met een positief effect op de financiële vooruitzichten, ondanks een nettoverlies van € 44,9 miljoen (€ 68,1 miljoen in 2018).

Dat verlies wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een eenmalige afwaardering van € 29,5 miljoen. Door de opgaande lijn is Greenyard niet meer op zoek naar investeerders en ziet het bedrijf af van de verkoop van de ‘prepared’ activiteiten (conserven). Dit betekent dat Greenyard de champignonfabriek in Velden (het oude Lutèce) behoudt. Zelf stelt Greenyard op eigen kracht verder te gaan.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Volumekrimp vers

De halfjaarcijfers laten lichte druk zien op volumes vers. Greenyard stootte verlieslatende volumes verse groente en fruit af, waardoor de omzet vers 2,1% daalde naar € 1,61 miljard. De leveranties van groente en fruit via Bakker Barendrecht aan Albert Heijn (AH) vallen hieronder. Door meer exclusieve contracten te sluiten, zoals die met AH, verwacht Greenyard de volumes vers op te krikken en margefluctuatie in te dammen. Ondanks de volumedaling is de versdivisie beter gaan draaien. De marges stegen van 1,3 naar 1,5%. Tekorten in avocado’s en citrusfruit drukten wel op de resultaten.

Lees verder onder de tweet.

De omzet van het bewerkte segment (diepvriesgroente) herstelde juist sterk van de problemen met listeria in 2018. Het volume steeg 7,4% naar € 326 miljoen, ondanks de verkoop van de Hongaarse fabriek waar de besmetting met de dodelijke listeriabacterie plaatsvond. De marges voor de diepvriesdivisie stegen van 6,2 naar 6,8%.

Belang van 51% in Britse Bardsely Fruit

De halfjaarcijfers laten zien dat Greenyard nu 51% van de aandelen heeft in het Britse fruitbedrijf Bardsely Fruit en daar de productie de komende jaren 50% wil laten groeien.

Ook blijkt het investeringsprogramma van Greenyard vooral gericht op Nederland en België. Bakker Barendrecht breidt uit met een nieuwe locatie in Ridderkerk met investeerder Somerset Capital Partners.

Banen op de tocht

De reorganisatie van Greenyard is nog niet voorbij. In de toelichting op de halfjaarcijfers staat dat de reorganisatie mogelijk 422 banen gaat kosten, maar een resultaatverbetering oplevert van € 20 miljoen (Ebitda).

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin