Greenyard verkoopt Nederlandse champignontak

14-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Groenten- en fruitconcern Greenyard verkoopt de verwerkingstak Prepared Netherlands om verder te ontwikkelen in vers.

Het Belgische Greenyard stoot zijn Nederlandse paddenstoelenverwerker af aan de Poolse investeerder Cornerstone Investment Management. Het onderdeel Greenland Prepared Netherlands levert Greenyard € 17 miljoen op. Het in het Limburgse Velden gevestigde bedrijf, specialiseert zich in de verwerking van verse paddenstoelen. Die worden dan ingeblikt of in potjes geleverd aan klanten over de hele wereld. Greenyard had al eerder bekendgemaakt de verwerkingstak te willen afstoten in een herstructureringstraject, waarin het schulden vermindert en voor groenten en fruit nauwer wil samenwerken met supermarkten.

Gekocht van CNC

Greenyard Foods kocht de Nederlandse champignonconservenfabrikant Lutèce in 2016 van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC). In het jaarverslag over boekjaar 2019-‘20 boekte Greenyard af op Prepared Netherlands vanwege de slechtere prestaties in deze divisie.

Verder investeren

De totale divisie Prepared van Greenyard boekte met conserven, sauzen en soepen een omzet van ruim € 300 miljoen. Het onderdeel Lutèce schreef in 2015 een paddenstoelenomzet van circa € 100 miljoen.
Cornerstone Investment noemt Greenyard Prepared Netherlands een zeer bekende speler in de champignonsector met bovendien de modernste technieken. De Polen zijn van plan verder te investeren in het bedrijf voor groei. De overname is een eerste stap in de langetermijnstrategie.

Verheul
Jeroen Verheul RedacteurBeheer