Doorgaan naar artikel

Greenyard verwacht hoger resultaat door corona

Groenteafdeling van Albert Heijn. Greenyard is eigenaar van Bakker Barendrecht dat in Nederland AH belevert van groenten en fruit. Foto: ANP

Groenteafdeling van Albert Heijn. Greenyard is eigenaar van Bakker Barendrecht dat in Nederland AH belevert van groenten en fruit. Foto: ANP

Het Belgische Greenyard verwacht dat de resultaten in het huidige boekjaar positiever uitpakken als gevolg van het coronavirus. Dat laat het bedrijf weten in een update aan haar aandeelhouders.

De leverancier van verse en bewerkte groenten en fruit stelt de Ebitda-verwachting bij van € 88-€ 93 miljoen naar € 93-€ 95 miljoen. Hierin is een positief effect van € 1,5 tot € 2 miljoen meegenomen door hogere volumes in maart 2020 als gevolg van het coronavirus.

Greenyard bouwt nettoschuld sneller af

De omzet voor boekjaar 2019/2020 zal naar verwachting uitkomen op ongeveer € 4,05 miljard. Al voor de verhoogde volumes als gevolg van het coronavirus was er een omzetgroei van 2,4%, aldus Greenyard. Het bedrijf bouwde daarnaast de nettoschuld sneller af dan verwacht. De nettoschuld daalde dit boekjaar met meer dan € 25 miljoen en bedraagt € 430 miljoen eind maart. Positiever dan verwacht, aldus Greenyard, zeker omdat een aantal desinvesteringen nog niet zijn uitgevoerd, mede door de marktomstandigheden tijden de coronacrisis.

Hogere kosten transport en verwerking

Door de verschuiving van de volumes van foodservice naar de supermarkten, steeg de vraag van Greenyards retailklanten fors. Hoewel het ook extra ‘complexiteit en kosten in de keten’ met zich meebrengt, heeft dit onder de streep een positief effect op de resultaten. De groenteleverancier noemt hierbij hogere aankoopkosten en transport- en verwerkingskosten.

Volumes op afzetmarkten hoger dan normaal

Een maand geleden liet Greenyard nog weten achter de financiële verwachtingen voor het boekjaar te blijven staan, ondanks dat de volumes op veel afzetmarkten hoger lagen dan normaal. De definitieve jaarresultaten publiceert Greenyard op 16 juni 2020.

Greenyard is eigenaar van Bakker Barendrecht dat in Nederland Albert Heijn belevert van groenten en fruit.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin