Griekse AVP-uitbraak lijkt geïsoleerd geval

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Griekenland van begin februari lijkt vooralsnog een geïsoleerd geval te zijn. Onderzoek wijst momenteel niet op verspreiding van het virus in de omgeving.

Het geval werd vermoed vanaf 3 februari op een kleine boerderij met 32 varkens bij de stad Serres in noordelijk Griekenland, op zo’n 60 kilometer van de grens met Bulgarije. Direct na de bevestiging op 5 februari werden allerlei maatregelen van kracht, waaronder het ruimen van overige varkens in een straal van 3 kilometer en een vervoersverbod van varkens in een straal van 10 kilometer rondom de boerderij.

Allerlei onderzoeken

Het Griekse landbouwblad Ypaithros meldt dat surveillance-teams zelfs tot 20 kilometer rondom de boerderij allerlei onderzoeken hebben uitgevoerd. “Controle in de kerngemeente zit erop, alsmede in twee gemeentes in de omgeving. Er is nog geen nieuwe uitbraak gevonden.”

De Grieken presenteerden de uitbraak vorige week ook bij de Europese Commissie. Daarin stelden zij dat dat nog wordt onderzocht hoe het virus op de boerderij terecht heeft kunnen komen. Er wordt met allerlei scenario’s rekening gehouden, zoals wilde zwijnen, besmet voer, contact met besmette dieren, illegale handel of menselijk falen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.