Skip to content

Griekse zuivelonderneming wil nieuwe zuivelfabriek in Hoogeveen

De Griekse zuivelonderneming Fage wil een nieuwe zuivelfabriek bouwen in Hoogeveen.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De Griekse zuivelonderneming Fage wil een nieuwe zuivelfabriek bouwen in Hoogeveen.

Er ligt een voorlopig contract voor de bouw van een productielocatie op bedrijventerrein Riegmeer, zo meldt de gemeente Hoogeveen.

Capaciteit

In eerste instantie gaat om een fabriek met een capaciteit van 40.000 ton yoghurt, zo geeft Reinder de Jong, Project Manager Internationaliseren van de betrokken Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), aan. De capaciteit kan in een later stadium worden uitgebreid. Zonder vertraging kan het vergunningentraject voor de fabriek in Hoogeveen halverwege volgend jaar worden afgerond.

Wat betreft de melkaanvoer werkt Fage volgens De Jong in eerste instantie met bestaande contracten. Zo komt een deel van de melk uit Duitsland. Bij opschaling van de productie liggen er volgens hem ook kansen voor lokale zuivelpartijen. De Jong geeft aan dat Fage zelf pas in een later stadium, als er meer zekerheid is, toelichting wil geven op de plannen.

Rumoer in Luxemburg

Eerder had Fage plannen voor een fabriek met een capaciteit van 80.000 ton in Luxemburg, het land waar sinds 2012 ook de hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd. De zuivelonderneming kocht in 2016 grond van de overheid in de plaats Bettembourg, maar stuitte vervolgens op veel verzet van onder meer milieu- en natuurorganisaties, zo melden lokale media. Ook was er veel rumoer over de manier waarop de overheid de grond had verkocht. Uiteindelijk besloot Fage september vorig jaar de stekker uit het plan te trekken.

Griekse yoghurt

Fage staat vooral bekend om het produceren van Griekse yoghurt en wordt sinds 1926 gerund door de familie Filippou. Er zijn vestigingen in Griekenland en de Verenigde Staten. Ook daar wordt geïnvesteerd in uitbreiding. In de eerste 9 maanden van 2021 realiseerde Fage een netto-winst van € 22,3 miljoen (-26%) bij een omzet van € 363,6 miljoen (+3,6%). De winst daalde vooral als gevolg van hogere melkprijzen zowel in Griekenland als in de VS.

Voor de Europese markt

De gemeente Hoogeveen geeft aan dat de ondertekening van het optiecontract voor een kavel van 15 hectare een belangrijke stap is richting de daadwerkelijk vestiging van Fage in Hoogeveen. De gemeente is sinds 2020 in gesprek met Fage. Wethouder Jan Zwiers noemt het voorlopig contract een doorbraak. “Fage gaat een ultramoderne productielocatie bouwen voor de Europese markt. Daar zijn wij heel erg blij mee, want het levert weer werkgelegenheid op in ons gebied.” De fabriek gaat € 150 miljoen kosten en biedt ruimte aan zo’n 250 medewerkers. Oplevering staat gepland halverwege 2024.

Om het beoogde terrein gereed te maken voor de komst van de fabriek, moet veel gebeuren. Zo moet de benodigde infrastructuur nog worden aangelegd. Ook komt er een nieuwe persleiding van 8 kilometer die aangesloten wordt op de rioolwaterzuivering in Echten. Ook de kern van Hollandscheveld en kaasproducent DOC Kaas gaan gebruik maken van de persleiding.

De aanleg van de persleiding kost € 11,8 miljoen. De gemeente denkt die kosten te kunnen dekken met de rioolheffing die Fage moet gaan betalen. De gemeenteraad van Hoogeveen moet de plannen nog wel goedkeuren. De aanleg van de pijp is één van de voorwaarden die Fage heeft gesteld om zich te vestigen op het terrein.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin