Grillige eiermarkt door hamsterende Duitsers

06-03-2020 | |
In Duitsland slaan consumenten ook extra eieren in vanwege het coronavirus. - Foto: Canva
In Duitsland slaan consumenten ook extra eieren in vanwege het coronavirus. - Foto: Canva

Biologisch, vrije uitloop of scharrel: alle soorten eieren blijven gewild.

Zowel de retail alsook kokers en ververs blijven stevig inkopen. Prijzen voor scharreleieren stijgen dan ook deze week. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,09 naar € 7,87 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht krijgen er zelfs € 0,16 bij. Die komen op € 7,56 per 100 stuks. De Amsterdamse grossiers doen een stuiver bij de bruine M-en (€ 8,90) en een dubbeltje bij de andere maten. De Weser-Ems-notering voor bruine L-en plust € 0,20 en M-en € 0,43 per 100.

De verwerkende industrie doet wel een stap terug. Dat is te zien aan de kooi-eierprijs. Die daalt voor de tweede opvolgende week. De NOP richtprijs voor kooi daalt bijna 2 cent naar € 1,021 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Lagere prijzen Barneveld

Opvallend is de mutatie in Barneveld. Daar daalde de eierprijs over de hele linie met een dubbeltje per 100 stuks. Pluimveehouders en eierhandelaren vermoeden dat het een correctie is op de prijs van vorige week. Toen werd de notering met hetzelfde dubbeltje verhoogd. Een besluit waar toen al niet alle handen voor op elkaar gingen. Kennelijk werden de verwachtingen deze week niet waargemaakt, waarmee de stap terug naar het oude niveau gemaakt werd.

Lees verder onder de grafiek.

Handel verloopt chaotisch door coronavirus

Toch ogen de noteringen volgens handelaren wat positiever dan de handel op de inlandse markt. De vraag vanuit pakstations was deze week volgens handelaren wat rustig. Ze houden echter ook geen eieren over. Alles loopt wel weg, soms in onverwachte richtingen.

Dat komt overeen met het beeld dat pakstations schetsen. Zij omschrijven de markt als ‘chaotisch’. Sommige afnemers willen voorraden opbouwen om een buffer te hebben. Anderen willen niet met waren blijven zitten, dus zij verlagen hun bestellingen. Dat alles is het gevolg van corona-besmettingen die zich nu ook in Europa openbaren. Met name in gedeelten van Duitsland (Noordrijn-Westfalen en het zuiden van Duitsland) wordt gehamsterd. En dan niet alleen toiletpapier en zeep, maar ook eieren. Al is het nog maar de vraag welk deel in de koelkast van de consument belandt, en welk deel nog ergens in voorraad staat.

Geen verslechtering markt eieren

Evengoed is de brede verwachting dat de markt niet verslechtert. De vraag is goed en deze zal naar Pasen toe nog verder aantrekken. En het aanbod is passend bij de vraag, dus de markt is wellicht wat onoverzichtelijk nu, maar nog altijd gezond.

Prognose: licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer