Groei fritesaardappelen nagenoeg gestopt

07-09 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De wekelijkse groei in de fritesaardappelen in Nederland is fors teruggelopen.

Uit de laatste proefrooicijfers van Aviko Potato gehouden in week 35 blijkt dat de gemiddelde bruto-opbrengst op 59 ton per hectare uitkomt. Van deze bruto opbrengst moet nog minimaal 15% in mindering worden gebracht voor de netto opbrengst, zegt Willem van Tilburg, manager in- en verkoop bij Aviko Potato.

Eindopbrengst

Vergeleken met de voorgaande week is er afgelopen week maximaal 2,5 ton bruto per hectare bijgegroeid. In de eerste weken van augustus was de gemiddelde wekelijkse groei nog 4 ton per hectare voor de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst. Van Tilburg: “De verwachting is dat door de aanhoudende droogte in de afgelopen weken de actuele cijfers ook de eindopbrengst zullen zijn.”

Door de droogte en het warme weer deze zomer wordt geen nagroei verwacht. Dit blijkt ook uit de cijfers en we zien dat de gewassen nagenoeg allemaal al zijn afgestorven, vult Van Tilburg aan. Het percentage 50 millimeter opwaarts nam in week 35 nauwelijks toe van 79% (in week 34) naar zo’n 80%.

Het onderwatergewicht daalt voor het eerst sinds de start van de proefrooimeting dit seizoen. Het gemiddelde onderwatergewicht bleek vorige week tijdens de monstername uit te komen op zo’n 412 gram.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer