Groei in afzet en ledental bij AgruniekRijnvallei

20-01 | |
De vestiging van AgruniekRijnvallei in Wageningen, - Foto: Merel Tuk
De vestiging van AgruniekRijnvallei in Wageningen, - Foto: Merel Tuk

Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) heeft afgelopen jaar opnieuw meer voer afgezet en ook meer kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

De afzet van mengvoer nam toe met 10%, de totale voerafzet inclusief enkelvoudige voeders met 7,2%. In alle sectoren was groei, de grootste groei was er in de pluimveehouderij. AR schrijft dat toe aan het feit dat zij de eerste was die verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoer verwerkte, toen dat weer toegestaan was. Later kwam dit ook in varkensvoer.

Ledental groeit naar 2.100

Het ledental is met 100 toegenomen tot 2.100, vertelt algemeen directeur Arjen van Nuland. “We groeien al een paar jaar achter elkaar en ik verwacht ook dat dit door zal zetten.” Hij zegt dat dit te danken is aan kwaliteit van de producten. Van Nuland: “De groei zit deels in toenemende voerafname door bestaande klanten, maar vooral in nieuwe klanten. Kennelijk horen onze klanten bij de blijvers.’

Hij zegt precies te weten bij welke andere voerbedrijven de groei vandaan komt, maar wil dat niet zeggen. Van een actieve campagne om klanten weg te lokken zou geen sprake zijn. “Nieuwe klanten bellen zelf. Bijvoorbeeld toen we dat dierlijk eiwit in pluimveevoer gingen verwerken.”

Dit jaar beraadt AR zich op de strategie. Daarvoor zijn leden en stakeholders geraadpleegd. Faciliteren van verduurzaming wordt een van de thema‘s, evenals het verwaarden van data.

Autonome groei

Plannen voor overnames of fusies zijn er op dit moment niet, aldus Van Nuland. “We laten autonome groei zien en hebben voorlopig genoeg schaalgrootte voor wat wij willen doen.”

Afgelopen jaar verkocht AR voor het eerst voor meer dan € 10 miljoen aan gewasbeschermingsmiddelen. De groei hierin komt deels door hogere prijzen, maar ook door groter volume. In de fruitteelt is een recordaantal cellen behandeld met het middel Fysium dat de bewaarbaarheid vergroot. Dit mocht voor het eerst gebruikt worden in peren.

AR is actief in veehouderij en fruitteelt, en exploiteert Welkoop-winkels. In Wageningen heeft het een eigen grondstof-overslagbedrijf genaamd Rijnzate.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Meer over


Beheer