Skip to content

Groei voor zuivel en eieren met keurmerk PlanetProof

Het keurmerk On the way to PlanetProof is verder gegroeid voor zuivel en eieren.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Het lossen van PlanetProof-melk bij een kaasfabriek. Van PlanetProof-melk worden diverse zuivelproducten gemaakt, zoals melk en melkdranken, yoghurt, kaas en roomboter. - Foto: Hans Prinsen premium

Het lossen van PlanetProof-melk bij een kaasfabriek. Van PlanetProof-melk worden diverse zuivelproducten gemaakt, zoals melk en melkdranken, yoghurt, kaas en roomboter. - Foto: Hans Prinsen

Het keurmerk On the way to PlanetProof is verder gegroeid voor zuivel en eieren.

Het areaal bij melkveehouders dat voldoet aan de eisen is in 2021 met 3% gegroeid naar bijna 48.000 hectare. Het aantal pluimveehouders steeg met een kwart naar 31. Dat meldt stichting Milieukeur (SMK), de organisatie achter PlanetProof. Het areaal voor plantaardige producten is eveneens gegroeid, maakte SMK eerder bekend.

800 melkveehouders

Iets minder dan 800 melkveebedrijven voldoen aan de duurzaamheidseisen van PlanetProof. Dat zijn leden van FrieslandCampina en leveranciers van Farmel Dairy. Van de melk worden zuivelproducten gemaakt, zoals melk en melkdranken, yoghurt, kaas en roomboter. De producten worden verkocht als A-merk, zoals Campina, in vrijwel alle supermarkten en onder private label, zoals Milsani (Aldi), Milbona (Lidl) en Melkan (inkoopcombinatie Superunie).

31 leghennenhouders

De pluimveebedrijven met leghennen vormen 5,6% van het totaal aantal pluimveehouders, volgens SMK. Het aandeel van dierplaatsen dat is gecertificeerd volgens PlanetProof is wel kleiner en komt uit op 2,2%. Naast de 31 pluimveebedrijven zijn ook vier handelsbedrijven gecertificeerd volgens het keurmerk. De eieren worden onder andere geleverd onder de merken Blije Kip, Eike, Kipster, Oerei, Rondeel en Zorgeieren.

10 topkeurmerken

On the way to PlanetProof is een zogenoemd topkeurmerk voor voeding volgens Milieu Centraal. Dat zijn keurmerken die de hoogste eisen stellen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mens en werk. Het moet gaan om ambitieuze eisen die transparant en vindbaar moeten zijn. Het keurmerk moet bovendien betrouwbaar gecontroleerd worden door een goedgekeurde organisatie. Andere voorbeelden van de tien topkeurmerken voor voeding volgens Milieu Centraal zijn biologisch, Eko en Beter Leven.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin