Groei wereldwijde productie varkensvlees geschat op 6,1%

30-03 | Laatste update op 26-05 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De wereldwijde productie van varkensvlees zal dit jaar met 6,1% stijgen tot een totaal van 103 miljoen ton. Dit is de verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

De USDA doet deze voorspelling aan de hand van de productiecijfers van vorig jaar en een inschatting van de varkensstapels in de grootste productieregio’s.

Grootste stijging in China

China zal naar verwachting de grootste stijging doormaken. Het Aziatische land werkt hard aan het herstel van de gevolgen van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De USDA gaat er van uit dat China dit jaar 14,5% meer varkensvlees zal produceren dan vorig jaar. Tegen het eind van het jaar zou de Chinese productie dusdanig zijn hersteld, dat het land goed is voor een aandeel van 41,9% van de wereldproductie.

EU tweede producent

De Europese Unie blijft voorlopig de tweede producent en ondanks krimp in met name Nederland en Duitsland, schat het Amerikaanse landbouwministerie dat de Europese sector toch nog met 0,2% zal groeien. De Amerikaanse varkenshouderij staat op de derde plaats en zal ongeveer 1 % meer gaan leveren. De Amerikaanse varkenshouderij reageert veel meer op marktontwikkelingen en volgt nu de toenemende vraag.

EU grootste exporteur

De USDA verwacht dat de consumptie van varkensvlees wereldwijd onder het niveau van voor de uitbraak van AVP in China komt te liggen. Ondanks de grotere groeicijfers in de VS en het verwachte herstel in China blijft de EU volgens de USDA de grootste exporteur van varkensvlees. De wereldwijde export van varkensvlees daalt door veranderende voedselpatronen en de groeiende productie in China met 21%, zo is de verwachting.

van der Linde
Meer overBeheer