Doorgaan naar artikel

Groei zit nog wel in fritesaardappelen

Door het groeizame weer van de afgelopen periode zijn de aardappelen goed aan het groeien. Foto: Canva

Door het groeizame weer van de afgelopen periode zijn de aardappelen goed aan het groeien. Foto: Canva

De belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst laten in week 34 een goede groei zien. Uit de laatste proefrooicijfers van Aviko Potato blijkt dat in week 34 de gemiddelde bruto hectareopbrengst op 45 ton zit.

Dat is alsnog ruim onder het meerjarengemiddelde van 53,3 ton per hectare. Het late pootwerk en ongunstig weer hebben dit seizoen voor een flinke achterstand gezorgd.

Door het groeizame weer van de afgelopen periode zijn de aardappelen wel goed aan het groeien. De grofte steeg in week 34 50 millimeter opwaarts naar een percentage van zo’n 80% en ligt daarmee nog iets onder het meerjarengemiddelde van 82,2%.

Zorgen om Phytophthora

Maar het vochtige weer in combinatie met een wisselvallig groeiseizoen maakt dat de aardappelen vatbaarder zijn voor ziektedruk. Phytophthora blijft een serieuze zorg.

Twijfels bij onderwatergewicht

Ook zijn er twijfels of het onderwatergewicht wel goed genoeg gaat zijn voor een perfecte bakkwaliteit. Het gemiddelde onderwatergewicht is eind augustus wel aangetrokken naar 359 gram. Maar het ligt nog steeds ver achter bij voorgaande jaren. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar zat onderwatergewicht op 415 gram. Volgens Willem van Tilburg, hoofd inkoop Nederland en Duitsland bij Aviko Potato, is de zorg over het onderwatergewicht relevant.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin