‘Groeien naar gesloten bedrijf op één locatie’

08-01-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Ronald Hissink - foto: RONALD HISSINK
Foto: Ronald Hissink

John Versteeg wil de eigen gezonde biggen zelf opleggen en tot waarde brengen. Dit kan met zijn nieuwe biggen- en vleesvarkensstal nu op eigen erf.

Tot nu toe ging een gedeelte van de biggen richting stallen die gehuurd werden op externe locaties. De stoppersregeling 2020 noopte Versteeg om een andere oplossing te zoeken voor de biggen en vleesvarkens.

Waarom heb je gekozen om een nieuwe biggen- en vleesvarkensstal te bouwen?

“Met de nieuwbouw van de biggen- en vleesvarkensstal zijn we met het bedrijf op de thuislocatie in Vasse helemaal gesloten en kunnen we grotere koppels vleesvarkens afleveren. We zijn afgelopen jaren met de overstap naar een vijfwekensysteem gegroeid naar 200 zeugen en eigen aanfok met rotatiekruising. Naast een vleesvarkensstal voor 600 dieren op de thuislocatie maakten we gebruik van meerdere huurstallen om de vleesvarkens af te mesten. Maar vanaf 1 januari 2020 lukt dat niet meer. Op één stal na zijn de locaties van de huurstallen opgegeven voor de stoppersregeling die in 2020 ingaat. Vanaf 1 januari mogen er dan ook geen dieren meer in deze stallen liggen.”

Waarom niet gewoon de biggen verkopen?

“Biggen verkopen is een optie tijdens goede tijden met de huidige hoge biggenprijzen, maar heeft niet mijn voorkeur voor de toekomst. Dat heeft niet alleen met de aantallen gespeende biggen te maken, maar ook het feit dat we de biggen geen enkele enting meegeven, speelt een rol. We moesten de laatste tijd door de situatie met de huurstallen een aantal koppels biggen verkopen. Ook al konden we de laatste tijd deze biggen vlot kwijt, verkopen voor export zonder enting is uitgesloten. Wat ook meespeelt, is dat in mindere tijden onze biggen zonder enting waarschijnlijk lastiger een weg vinden. Enten willen we niet, we hebben een hoge gezondheidsstatus op ons bedrijf en hierdoor lage diergezondheidskosten van € 10 per zeug. Een gesloten bedrijfsvoering past hierdoor goed in de bedrijfsstrategie.”

Waarom dan zo lang gewacht met bouwen?

“De plannen voor de nieuwbouw hadden we al in 2010, maar destijds wilde de bank geen financiering verstrekken, waardoor de plannen op de plank zijn blijven liggen.”

Wat is er gewijzigd dat er nu wel een financiering is?

“We draaien nu goede resultaten met een hoge gezondheidsstatus bij de dieren. De productie ligt nu bijna op de 32 gespeende biggen per zeug per jaar. We zijn omgeschakeld naar een vijfwekensysteem, waardoor er meer zeugen gehouden kunnen worden in dezelfde ruimte. Dit maakte dat er nu wel een goedkeuring is voor de financiering. Helaas zorgden bezwaren op de vernieuwde vergunningsprocedure door milieuorganisaties voor een extra vertraging van de plannen, waardoor uiteindelijk in 2018 een Nb-vergunning werd afgegeven en we met de bouwplannen konden beginnen.”

Wat heb je gebouwd?

“We hebben een moderne stal met bewezen systemen gebouwd voor 720 biggenplaatsen en 1.152 vleesvarkensplaatsen. We hebben nu onder andere een computergestuurd voersysteem, waardoor ik de verschillende diergroepen in de stal op maat kan voeren. Daarnaast kan ik de twee biggenafdelingen, mocht het nodig zijn, eenvoudig ombouwen tot vleesvarkensplaatsen. Uiteindelijk zijn de bouwkosten op € 540 per vleesvarken uitgekomen.”

Waninge
Judith Waninge Freelance redacteur
Meer over


Beheer