Groeiend aanbod en krimpende vraag op uienmarkt

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De meeste uien zijn niet meer retailwaardig, waardoor er flink druk op de prijzen staat.

De uien zijn in Nederland nog zeker niet op, ook bij de telers ligt nog het nodige. Aanbod is er dus wel. Een klimatologisch effect is dat de vraag afneemt en het aanbod groeit. Boeren moeten er onderhand vanaf. Er zijn er die lang hebben gewacht. Goes verhoogde maandag de uiennotering met € 2,00 gemiddeld, met de melding dat er weinig transacties waren. Emmeloord zette donderdag 10 juni een notering op het bord die aan de bovenkant € 2,00 lager uitviel dan de voorgaande week.

Baalprijs uien rond de € 20,00

De baalprijs in Nederland hangt als alles gemiddeld wordt rond de € 20,00. Echter, negen van de tien partijen zijn wat kwaliteit betreft niet (meer) ‘retail-waardig’. Er staat dus behoorlijk druk op de prijs. Alleen de uien die bij de top horen en aantoonbaar geschikt zijn voor de supermarkt brengen meer op, zo’n € 25,00 per 100 kilo. Echter, die zijn er nauwelijks meer.

Sommige verwerkers gooien de handdoek in de ring omdat ze de af te leveren volumes uien kwalitatief niet meer op niveau krijgen. Behoorlijk veel uien vallen kaal of worden net wat zachter. De selectie is handmatig niet te doen.

Nieuwe oogst

Concurrentie is er van de nieuwe oogst vanuit Spanje en Italië en uiteraard ook Egypte (ruim aanbod, vooral rode uien). De Spaanse uien doen hier € 28,00. Dat wil zeggen dat ze lokaal op de markt zijn voor € 18,00. Dat is dus nieuwe oogst die minder kost dan de Nederlandse uien hier. En natuurlijk beleveren deze productieregio’s ook hun buurlanden. Daarnaast is er behoorlijk Nieuw-Zeelands product. Het is dit seizoen vrij laat op gang gekomen, omdat er vertraging is opgetreden in het transport.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.