Groeiend aanbod EU-tarwe drukt prijs

29-07-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Er komt meer aanbod van tarwe uit andere landen in Europa, zoals Duitsland en Frankrijk.

Dat zorgt voor druk op de tarweprijs op de graanbeurs in Groningen. De notering voor voertarwe oogst 2020 start deze week dan ook met € 175 per ton. Dat is zo’n € 20 lager dan begin juli voor de oude oogst werd betaald. De oude oogst is in het Noorden op.

Nieuwe oogst

De tarweopbrengsten van de nieuwe oogst lijken tot dusver mee te vallen, maar er is nog niet veel van het land gehaald. De startnotering is dan ook tot stand gekomen op basis van weinig transacties. Door de rustige oogstwerkzaamheden in het noorden van Nederland is het aanbod tarwe erg dun. De verwachting is dat het oogstwerk eind deze week vlotter gaat lopen met het droge, warme weer dat is voorspeld.

Daarnaast staat de maaltarwenotering voor het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs ook al een paar dagen in het rood. De notering voor het september-contract stond dinsdag 28 juli op € 180,75 per ton. Dat is € 5 lager dan eind vorige week werd genoteerd.

Wisselkoers

Europese tarwe is mede door de sterke wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar relatief duur op de wereldmarkt. EU-tarwe kan niet concurreren met tarwe uit het Zwarte-Zeegebied. Egypte heeft de zevende tender van het seizoen toegewezen aan Rusland en Oekraïne voor respectievelijk 350.000 ton en 120.000 ton tarwe.

Maisprijs onder druk

Voor mais zijn de gewasomstandigheden verbeterd in de Verenigde Staten. Hierdoor staat de maisnotering op de termijnmarkt in Chicago onder druk. De notering voor het eerst aflopende maiscontract is gedaald naar $ 320 per ton. Dat is het laagste niveau sinds eind juni.

Prognose: oogstdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer