Doorgaan naar artikel

Groeiend aantal foodbedrijven stopt in Rusland

Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen. Foto: ANP

Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen. Foto: ANP

Steeds meer grote westerse foodbedrijven stoppen met hun activiteiten in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland oppert de mogelijkheid van nationalisatie.

Heineken stopt met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Dat doet de bierbrouwer uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne. Ook Coca-Cola, Pepsico, McDonald’s en Starbucks voegen zich bij het groeiende aantal Westerse bedrijven die stoppen in Rusland.

Heineken wil geen financieel voordeel meer hebben uit de Russische activiteiten

Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen. De Russische activiteiten worden nu losgekoppeld van de rest van het bedrijf om de stroom van geld en royalty’s uit het land te stoppen. “Heineken wil geen financieel voordeel meer hebben uit de Russische activiteiten”, aldus het bedrijf in een statement.

Heineken maakt in Rusland onder meer de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met zo’n 1.800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt minder dan 2% van de wereldwijde omzet van Heineken. De bierbrouwer stopte vorige week al met de export naar Rusland vanwege de oorlog. Ook werden toen alle nieuwe investeringen in het land stopgezet.

Coca-Cola en Pepsico

De lijst met bedrijven die stoppen met zaken doen in Rusland wordt langer en langer. Frisdrankconcern Coca-Cola maakte dinsdag bekend te stoppen in Rusland. Het Amerikaanse bedrijf meldt dat het meeleeft met ‘de mensen die lijden onder de onbeschrijfelijke gevolgen van de tragische gebeurtenissen in Oekraïne’. Het is niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola en merken als Fanta in Rusland.

Niet meer investeren en adverteren

Pepsico stopt met het verkopen van frisdrank in Rusland. Het bedrijf achter merken als Pepsi, Doritos en Duyvis gaat voorlopig ook niet meer investeren en adverteren in het land. Wel gaat Pepsico door met het leveren van eerste levensbehoeften als melk en babyproducten. Pepsico is onder meer eigenaar van het grootste Russische zuivelbedrijf Wimm Bill Dann en heeft in Rusland meerdere grote chipsfabrieken. “Door onze activiteiten voort te zetten, blijven we ook steun verlenen aan het levensonderhoud van onze 20.000 Russische medewerkers en de 40.000 Russische landarbeiders in onze toeleveringsketen”, zei topman Ramon Laguarta in een bericht aan medewerkers.

Foodketens

Eerder op dinsdag kondigde McDonald’s aan zijn 850 Russische vestigingen te sluiten uit afschuw over de inval in Oekraïne. Topman Chris Kempczinski noemde het een moeilijk besluit, maar is het onmogelijk het menselijk leed bij de Oekraïners te negeren. Volgens Kempczinski was het vanwege de duizenden werknemers van McDonald’s in Rusland moeilijk om gehoor te geven aan de steeds luidere roep om een boycot. In totaal heeft McDonald’s zo’n 62.000 werknemers in het land. Zij zullen worden doorbetaald, belooft McDonald‘s. De sluiting van de Russische filialen kost de Amerikaanse fastfoodketen naar schatting maandelijks 50 miljoen dollar, omgerekend zo’n €45 miljoen, heeft de keten berekend.

Koffieketen Starbucks stopt eveneens met zakendoen in het land. Dit betekent dat de Amerikaanse koffieketen geen Starbucks-producten meer levert aan de 130 Russische franchisezaken van het merk, zoals koffiebonen of bekertjes met het bekende logo.

Yum Brands, het moederbedrijf van KFC, reageerde op de druk om Rusland te boycotten door niet langer te investeren in uitbreiding in Rusland. Maar het sluiten van lokale fastfoodrestaurants is volgens Yum Brands moeilijk af te dwingen omdat die worden gerund door onafhankelijke franchiseondernemers.

Nationalisatie

Hoe Rusland reageert op het massale vertrek van westerse bedrijven is nog niet duidelijk. Een hoge functionaris van de partij van president Poetin heeft wel gezegd dat nationalisatie van gesloten bedrijven een optie is volgens het ANP. Andrej Turchak van de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin noemde de sluiting van locaties een oorlogsverklaring aan Rusland en het Russische volk. “Het is een extreme maatregel, maar we tolereren niet dat we in de rug gestoken worden en we zullen onze mensen beschermen.”

Turchak verwees specifiek naar Finse voedingsbedrijven die aankondigden te stoppen met de productie in Rusland. Een daarvan is het bedrijf Fraser dat brood, gebak en chocolade maakt. Het bedrijf heeft drie bakkerijen in Sint-Petersburg en nog een in Moskou, in totaal werken er 2.300 werknemers.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin