Groen licht handelssysteem certificaten HZPC

17-12-2021 | |
Gerard Backx, CEO van HZPC. - Foto: Ruud Ploeg
Gerard Backx, CEO van HZPC. - Foto: Ruud Ploeg

Pootgoedhandelshuis HZPC stapt over op een nieuw handelssysteem voor certificaten. De leden van de Vereniging HZPC hebben daartoe op 16 december besloten in de algemene ledenvergadering.

Het handelssysteem dat HZPC ruim 20 jaar gebruikte, is verouderd. De nieuwe handelswijze zorgt voor een actievere handel in certificaten. Daarnaast zorgt het nieuwe systeem voor meer transparantie in de handel van certificaten. Het nieuwe systeem wordt ingevoerd per mei volgend jaar. Dan wordt de eerstvolgende handelsperiode gehouden.

Sneller evenwicht in de markt

Als een van de certificaathouders certificaten wil kopen of verkopen voor een bepaalde prijs, maakt deze certificaathouder dat kenbaar. Een ander kan daarop reageren waarmee de deal rechtstreeks wordt gesloten. “Onze certificaathouders staan zelf aan het roer en zien continue van elkaar wat ze doen. Daardoor is er meer inzicht in vraag en aanbod”, verklaart CEO Gerard Backx van HZPC.

Met de invoering van het nieuwe handelssysteem wordt ook de maximale koerswijziging per beursperiode verhoogd van 10 naar 20%. Hierdoor wordt sneller een evenwicht in de markt gerealiseerd.

HZPC heeft 783.725 aandelen uitgegeven. Deze zijn voor 100% in het bezit van de Vereniging HZPC. De Vereniging heeft 783.725 certificaten van aandelen uitgegeven. De certificaten zijn verdeeld onder meer dan 1.800 certificaathouders. Dat zijn (oud-)telers, kwekers en medewerkers van HZPC.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer