Groen licht voor vestiging KemperKip

09-03 | |
Bezwaren tegen vestiging biologisch vleeskuikenbedrijf KemperKip ongegrond verklaard. - Foto: Henk Riswick
Bezwaren tegen vestiging biologisch vleeskuikenbedrijf KemperKip ongegrond verklaard. - Foto: Henk Riswick

KemperKip mag een biologische vleeskuikenbedrijf bouwen tussen Doetinchem en Wehl (Gld.).

Dit heeft de bestuursrechter in Arnhem beslist. Die heeft het bezwaar van pluimveeslachterij Esbro in Wehl ongegrond verklaard. Dit meldt de Gelderlander.

Esbro wil de vestiging van KemperKip – een bedrijf met 12 stallen met bij elkaar 52.000 biologische vleeskuikens – voorkomen, omdat de slachterij vreest stil te komen liggen als na een vogelgriepbesmetting de aanvoer van kuikens stagneert. Risico op stillegging neemt toe door de komst van een pluimveebedrijf, hemelsbreed op ruim 2 kilometer afstand van de slachterij. Esbro-directeur Edward Windhorst sprak na de zitting over een mogelijke schade van € 1,3 miljoen per week en voerde ook als argument aan dat er 700 mensen werken bij zijn bedrijf, aldus de Gelderlander. Volgens de rechter is de kans niet heel groot dat dit gebeurt.

Bezwaar bewoners woonwijk

Behalve Esbro hadden ook tien bewoners van de naastgelegen woonwijk bezwaar gemaakt tegen de komst van het vleeskuikenbedrijf. Zij maken zich vooral zorgen om de gezondheidsschade door fijn stof. De rechter vindt ook hun bezwaren ongegrond. Een vertegenwoordiger van de gemeente Doetinchem, die al enkele jaren geleden KemperKip een vergunning verleende, zei tijdens de zitting dat het verkeer over onder meer de doorgaande weg langs de woonwijk meer stikstof veroorzaakt dan de kuikens.

Slachterij Esbro en de omwonenden kunnen nu nog bezwaar aantekenen bij de Raad van State. Dat moeten ze binnen zes weken doen. Of Esbro dit gaat doen is niet bekend. Het bedrijf kon dinsdag 9 maart niet reageren.

Eigenaar Herman Kemper van KemperKip, die al in 2015 een voormalig melkveebedrijf kocht om zijn plannen te verwezenlijken, is blij met de uitspraak van de bestuursrechter. Hij wacht de vervolgstappen van de bezwaarmakers af.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.