Doorgaan naar artikel

Groene cijfers op beurs, behalve voor Fonterra

Voor de enige koersdaling, die van van Fonterra, is geen duidelijke reden te vinden. Foto: Boerderij

Voor de enige koersdaling, die van van Fonterra, is geen duidelijke reden te vinden. Foto: Boerderij

Alleen de koers van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra liet over de afgelopen twee weken een daling zien. De rest van de beursgenoteerde agrifoodbedrijven die Food&Agribusiness volgt vertoonde groene cijfers.

Daarmee lijkt de beurs bezig met een opvallend herstel na de forse koersdalingen in maart als gevolg van het coronavirus. En dat terwijl de berichten over de impact van het virus op de economie nog steeds overwegend negatief zijn. Investeerders lijken niet meer zo bang te zijn hun geld te steken in grote beursgenoteerde bedrijven. De index van de agrifoodbedrijven steeg met 7,9%. Dat is iets meer dan de AEX-index die met 7,3% steeg.

BRF is grote uitschieter

De grote uitschieter was de Braziliaanse slachterij BRF met een stijging van 26,6%. Op 6 april maakte BRF bekend dat één van haar pluimveeslachterijen, waar 130.000 kippen per dag worden geslacht, toestemming heeft gekregen van de Chinese overheid naar China te mogen exporteren. Ondanks deze stijging staat de koers nog altijd 58,4% lager dan de waarde waarmee het bedrijf 2020 inging: 8,70 Braziliaanse Real.

Koers LambWeston krabbelt op

De koers van de Amerikaanse aardappelverwerker LambWeston, die ook actief is vanuit Nederland met de joint venture LambWeston Meijer, steeg met 19,4%. Beursanalisten van Zacks Investment Research gaven het ‘sterke advies’ om aandelen LambWeston te verkopen vanwege de slechte vooruitzichten voor het bedrijf vanwege de coronacrisis. De aardappelverwerker durft vanwege de toenemende problemen door de crisis geen financiële verwachtingen geven voor het lopende boekjaar. Na deze mededeling op 1 april daalde de koers fors. Desondanks krabbelde de koers daarna weer op.

Koersdaling Fonterra

Voor de enige koersdaling, die van van Fonterra, is geen duidelijke reden te vinden. De CEO van Fonterra liet aan Nieuw-Zeelandse media weten de vraag naar zuivel in China weer te zien toenemen, doordat het dagelijkse leven er weer op gang komt na de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast is het in Nieuw-Zeeland ‘business as usual’. De melk van veehouders wordt normaal opgehaald en verwerkt.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van agrifoodbedrijven via FoodAgribusiness.nl/markt

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin