Doorgaan naar artikel

‘Groene eisen’ vervallen voor Britse akkerbouwer

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Britse akkerbouwers hoeven vanaf 2021 niet meer te voldoen aan natuureisen om in aanmerking te komen voor de directe steunbetalingen. Regels zoals gewaswisseling en het vrijhouden van natuurzones komen daarmee te vervallen.

Dat heeft minister voor Plattelandszaken George Eustice meegedeeld. Britse boeren kunnen, ondanks brexit, volgend jaar nog wel rekenen op dezelfde GLB-steun als die ze momenteel van de Europes Unie ontvangen. Maar de eisen die de EU stelt op natuurgebied komen voor die Britten te vervallen. “Al die voorwaarden hebben nooit veel uitgehaald voor de natuur. Op deze manier nemen we een hoop administratieve lasten weg,” aldus Eustice.

Hectarestelsel gefaseerd afschaffen

De Britse regering heeft al eerder laten weten het hectarestelsel gefaseerd af te schaffen en de steun te koppelen aan de ‘bijdrage’ die de boer levert aan natuur en milieu. Die fasering moet over zeven jaar, in 2028, zijn afgerond. Eustice heeft toegezegd dit najaar de verdere details van de ‘eigen’ Britse steunregelingen voor de boeren bekend te zullen maken.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin