Doorgaan naar artikel

Groenen in Europarlement willen GLB alsnog van tafel

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks in het Europees Parlement. - Foto: ANP

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks in het Europees Parlement. - Foto: ANP

De huidige plannen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten van tafel, zegt GroenLinks.

De Europese Commissie moet nieuwe plannen maken en die in lijn brengen met de Green Deal, de Boer-tot-Bord-strategie en de Biodiversiteits-strategie. Dat zegt Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks in het Europees Parlement.

Nieuwe milieu- en klimaatdoelen

In een brief aan voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schrijft Eickhout dat de Europese Commissie in actie moet komen, nu het Europees Parlement en de Europese raad van landbouwministers in de vorige week gesloten compromissen geen rekening houden met de nieuwe milieu- en klimaatdoelen van de Europese Unie. Eickhouts brief is medeondertekend door 41 gelijkgestemden, onder wie landbouwwoordvoerder Martin Haüsling van de Groenen.

Nieuw GLB levert nog meer vertraging op

De Europese Commissie kan het voorstel voor de landbouwhervorming intrekken. De lidstaten kunnen dat tegenhouden, als ze unaniem akkoord gaan met een deal met het Europees Parlement. Als er een nieuw GLB moet worden geformuleerd, levert dat nog meer vertraging op dan nu al het geval is.

Doelen voor 2030

In de brief verwijst Eickhout naar de doelen die de Europese Commissie zichzelf gesteld heeft voor 2030: 55% minder broeikasgas; 10% van de landbouwgrond bestemmen voor natuur; 50% vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica; 20% minder mestgebruik. “Met de introductie van deze nieuwe doelen werd het oude GLB-voorstel nog meer verouderd dan het al was, en toch bleef het op tafel”, schrijft Eickhout.

“Deze doelen kunnen eenvoudig niet worden bereikt door de EU als we blijven onderhandelen op basis van het huidige voorstel. Na vorige week is duidelijk geworden dat noch de raad van landbouwministers, noch het parlement van plan zijn de teksten te verbeteren.”

Eickhout vraagt de Europese Commissie het GLB-voorstel in te trekken omdat het niet in lijn is met de nieuwe doelstellingen van de EU, omdat belastinggeld verkeerd dreigt te worden uitgegeven en burgers niet voldoende worden beschermd tegen klimaatverandering en milieuschade.

Beheer
WP Admin