Doorgaan naar artikel

GroenLinks: EU gaat klimaatdoel niet halen

De EU gaat het klimaatdoel over de CO2-uitstoot niet halen. Dat zegt Europarlementariër Bas Eickhout.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Image premium

Europarlementariër Bas Eickhout: "Ik zou graag zien dat de EU een taxonomie(lijst) opstelt voor wat een groene investering is en wat een schadelijke activiteit is." - Foto: ANP

De EU gaat het klimaatdoel over de CO2-uitstoot niet halen, zoals is vastgelegd in de Green Deal. Dat zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn en zo een bijdrage leveren aan het klimaatakkoord van Parijs over de wereldwijde CO2-uitstoot. “Dat gaat de EU met het huidige beleid niet lukken”, zei Eickhout dinsdag op het duurzaamheidscongres Circular@WUR van Wageningen UR. “Dat is vrijwel onmogelijk, of de EU moet binnen vijf jaar drastische maatregelen nemen.”

Drie grote ambities

De EU heeft drie grote ambities vastgelegd in de Green Deal voor 2050. Dan moet de EU klimaatneutraal zijn. Het kleine beetje CO2 dat dan nog wordt uitgestoten moet worden gecompenseerd met maatregelen, zoals de aanplant van bos of het opslaan van CO2.

Daarnaast moet de economie in de EU volkomen circulair zijn. Als derde grote ambitie wil de EU dat er dan geen vervuiling meer is. Eickhout: “Heel veel landen hebben in navolging van de EU ook klimaatdoelen opgesteld. Veel landen hebben daar regelgeving voor opgesteld, zoals de EU. Maar er zijn ook landen die niet verder komen dan het publiceren van een brochure, zoals Rusland en Australië.”

‘Beprijzen van CO2 maakt energie nog duurder’

Maar de EU is veel beter in het opstellen van regels dan in het zorgen voor een goede financiële onderbouwing, stelt Eickhout. “Zo wordt nog steeds gesproken over het beprijzen van CO2. Het probleem is dat het beprijzen van CO2 energie nog duurder maakt. Er wordt ook nog steeds gesproken over ‘sustainable financing’, maar het valt niet mee dat in de EU goed te regelen. Kijk maar naar het feit dat aardgas wordt gezien als een groene investering.”

Europarlementariër wil taxonomielijst

Eickhout bedoelt met ‘sustainable financing’ dat het verkrijgen van financiële middelen afhangt in hoeverre het geld meehelpt de doelen in de Green Deal te realiseren. “Ik zou graag zien dat de EU een taxonomie(lijst) opstelt voor wat een groene investering is en wat een schadelijke activiteit is. De taxonomie moet leidend zijn bij het beschikbaar stellen van publiek geld via de Europese Investerings Bank, het coronasteunfonds RRF en het Stability and Growth Pact (SGP). Groene investeringen worden dan de norm.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin