Doorgaan naar artikel

GroenLinks wil € 3 miljard investeren in landbouw

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. - Foto: Roel Dijkstra

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. - Foto: Roel Dijkstra

GroenLinks wil een heffing op broeikasgassen en stikstof in de landbouw.

Op de invoer van soja moet belasting worden geheven. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest moet met heffingen worden ontmoedigd en er komt een vleestaks. Daartegenover staat een investering van € 3 miljard in boeren die omschakelen naar duurzame landbouw. Dat zijn elementen van de Green New Deal voor Nederland, die partijleider Jesse Klaver maandagavond 16 november in Almere bekend maakte.

Klimaatdoelstellingen van Parijs

In het pakket aan maatregelen, dat volgens GroenLinks een bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zit ook een aanmerkelijk bedrag voor de omschakeling van de landbouw (€ 3 miljard) en het inkrimpen van de veestapel (€ 5 miljard). Voor de uitbreiding van de natuur trekt de partij in haar plannen € 4 miljard uit.

Klaver stelt: “We schaffen de bio-industrie af. Alle dieren krijgen daglicht, ruimte om zich te bewegen en hun natuurlijke gedrag te vertonen.” Hij zegt dat Nederland wordt opgescheept met de uitstoot van broeikasgassen en van stikstof voor dierlijke productie die bestemd is voor het buitenland. Met de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof wil de partij de stikstofemissie (van alle sectoren) in de periode tot 2030 halveren. “Zo herstellen we de Nederlandse natuur”, aldus GroenLinks die daaraan toevoegt dat dieren niet als productiemiddel mogen worden behandeld, maar als “levende wezens die ruimte en bescherming verdienen”.

Verdienmodel

Boeren hebben het niet makkelijk, zegt de partij in een toelichting: “Vanwege regels die de afgelopen decennia telkens veranderden moesten ze steeds aan andere verplichtingen voldoen. Daardoor moesten ze meer lenen en vaak hun bedrijf uitbreiden om het hoofd boven water te houden. (…) Dat moet ophouden. We moeten duidelijk zijn waar de landbouw naar toewerkt en de boeren helpen om daar naar toe te werken. Boeren hebben zekerheid en een goed natuurinclusief verdienmodel nodig.”

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin