GroenLinks wil streekmarkten weer open

27-05-2020 | Laatste update op 18-03 | |
Biologische frambozenkweker op de markt. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Biologische frambozenkweker op de markt. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra

GroenLinks vindt dat streekmarkten waar boeren hun producten kunnen verkopen zo snel mogelijk weer open gaan.

Kamerleden Laura Bromet en Nevin Özütok van de partij hebben hier Kamervragen over gesteld.

Streekmarkt aangemerkt als evenement

Vanwege de coronamaatregelen zijn streekmarkten momenteel verboden. Ze worden, in tegenstelling tot weekmarkten, gezien als evenement, waardoor ze niet toegestaan zijn. Kleinschalige boeren die een belangrijk deel van hun product via streekmarkten verkopen, komen hierdoor in de problemen.

Lees verder onder de tweet

GroenLinks wil van landbouwminister Carola Schouten weten waarom de markten als evenement worden gezien. “Klopt het dat het juridisch niet toegestaan is voor gemeenten om nieuwe (of aangepaste) vergunningen te verstrekken zodat bijvoorbeeld een streekmarkt omgezet zou kunnen worden naar een weekmarkt?”, willen de politici weten.

Aangepaste vergunning voor streekmarkten

Ze vragen de minister om gemeenten er actief op te wijzen als het wel mogelijk is om een nieuwe of aangepaste vergunning te verlenen aan streekmarkten. GroenLinks vindt dat streekmarkten juist bijdragen aan kringlooplandbouw, korte ketens en biologische voedselvoorziening. Ze vragen de minister daarom om op korte termijn, in overleg met veiligheidsregio’s, gemeenten en marktmeesters te kijken hoe streekmarkten met de nodige voorzorgsmaatregelen toch weer toegestaan kunnen worden.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Vermaas
Mariska Vermaas RedacteurBeheer