Doorgaan naar artikel

Groente- en fruitconsumptie ondanks prijsstijging stabiel

Nederlanders hebben afgelopen jaar net zo veel verse groente en fruit gegeten als in 2021. Thuis aten we wel iets minder, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis. Maar daar staat tegenover dat de consumptie van verse groente en fruit in bedrijfskantines sterk toenam nu men weer veel vaker op het werk was na de coronapandemie.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Groente- en fruitconsumptie

De afgelopen drie jaar groeide de hoeveelheid verse groente en fruit die consumenten aten steeds. - Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Nederlanders hebben afgelopen jaar net zo veel verse groente en fruit gegeten als in 2021. Thuis aten we wel iets minder, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis. Maar daar staat tegenover dat de consumptie van verse groente en fruit in bedrijfskantines sterk toenam nu men weer veel vaker op het werk was na de coronapandemie.

De afgelopen drie jaar groeide de hoeveelheid verse groente en fruit die consumenten aten steeds. Tijdens de pandemie letten veel Nederlanders erop om gezonder te eten. Voor groente nam de consumptie nog met 3 procent toe, maar van fruit aten Nederlanders 3 procent minder.

Groente en fruit duurder

Al die groente en fruit werden afgelopen jaar, door onder meer de hoge energieprijzen en hogere personeelskosten, behoorlijk duurder. Per kilo werd groente gemiddeld 7 procent duurder en fruit gemiddeld 3 procent. Dat is minder sterk dan de gehele inflatie van 10 procent vorig jaar.

Huishoudens kochten minder

Maar het leidde er wel toe dat huishoudens, van rijk tot arm, afgelopen jaar minder groente en fruit kochten. De brancheorganisatie roept dan ook op de voorgenomen btw-verlaging naar 0 procent zo snel mogelijk door te voeren. Problemen bij de IT-systemen van de Belastingdienst verhinderden dat tot nu toe.

Uitvoer 2022

In 2022 voerden de Nederlandse handelaren in groente en fruit ook minder uit. Daar was een daling van 1 procent te merken. Doordat de prijzen stegen, groeide de exportomzet wel, met 2 procent tot € 13,6 miljard. De Nederlandse productie van groente en fruit was € 4,2 miljard waard, de rest betreft heruitvoer van bijvoorbeeld avocado‘s, bananen en blauwe bessen.

Minder naar Duitsland

Aan Duitsland werd zowel qua volume als omzet minder geleverd, maar met een export ter waarde van 4,8 procent is dat buurland wel de belangrijkste exportmarkt. Met name van komkommers en tomaten gingen er minder naar Duitsland. Dat komt omdat telers door hoge energiekosten eind 2021 besloten later te planten en daardoor het aanbod begin vorig jaar lager was dan normaal.

Export naar België en Verenigd Koninkrijk bleef ongeveer gelijk

De export naar België (€ 1,2 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (€ 1,1 miljard) bleef ongeveer gelijk aan 2021. De export naar Zuid-Europese landen als Italië en Spanje groeide. Beide landen namen meer tomaten af, wat opvallend is omdat ze die zelf ook telen. De extra vraag kwam in periodes van grote droogte in het zuiden van Europa.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin