Groente of fruit, that’s the question voor de btw

22-07 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Het vaststellen van het btw-tarief voor groente en fruit is zo makkelijk nog niet. Want moet het 0%-tarief ook gelden voor sappen, salades en sauzen met groente en fruit? - Foto: Pixelshot
Het vaststellen van het btw-tarief voor groente en fruit is zo makkelijk nog niet. Want moet het 0%-tarief ook gelden voor sappen, salades en sauzen met groente en fruit? - Foto: Pixelshot

De btw op groente en fruit moet omlaag naar 0%. Tenminste, dat staat in het coalitieakkoord uit 2021. Dat lijkt eenvoudig te regelen maar zo simpel als het in eerste instantie lijkt, is het helaas niet.

Neem bijvoorbeeld een potje woksaus. Is dat groente? Geen idee. Er zit zeker groente in, maar er zijn ook andere zaken aan het potje toegevoegd. En de groente die erin zit, is ook nog eens geschild en gewassen. Tot wanneer blijft iets groente of fruit?

Bij bewerkingen en toevoegingen van groente en fruit is er sprake van een glijdende schaal. En dat maakt het juist zo complex. Dit soort vragen moet beantwoord worden voordat de verlaging van het btw-tarief kan worden ingevoerd. Eerst moet namelijk vastgesteld zijn welke producten in de categorie groente en fruit vallen. En dat is zo makkelijk nog niet.

Bestanddelen toegevoegd

Want over een slaboontje, een sinaasappel of een prei zal iedereen het snel eens zijn. Maar er zijn ook allerlei sappen, salades, sauzen en andere bewerkte producten op de markt waaraan in meer of mindere mate bestanddelen zijn toegevoegd.

Waar leg je de grens? Geldt het 0%-tarief alleen voor puur groente en fruit of mag je bijvoorbeeld suiker en zout bijvoegen? En als dat is toegestaan, hoeveel suiker en zout mag dat zijn? En hoe zit het met conserveringsmiddelen en smaakversterkers?

Geldt het 0%-tarief alleen voor puur groente en fruit of mag je bijvoorbeeld suiker en zout bijvoegen?

Zelfs als er gekozen wordt om alleen onbewerkt groente en fruit te laten delen in het 0%-tarief komen er allerlei vragen op. Zijn bewerkingen als wassen, schillen, koken, vriesdrogen, snijden en verpakken dan wel toegestaan?

Adviesbureau gaat het uitdokteren

Het kabinet weet het ook niet. En daarom gaat volgens goed Haags gebruik een onafhankelijk adviesbureau uitdokteren wat de sluitende definitie is van groente en fruit. Dit wordt een lastige klus. Maar wel noodzakelijk voordat het btw-tarief omlaag kan.

Het ‘streven’ is om dit onderzoek in januari 2023 af te ronden. Ik vrees dat het nog wat langer zal duren. En dat is jammer. Want een 0%-tarief voor gezonde voedingsmiddelen: hoe eerder hoe beter!Beheer