Doorgaan naar artikel

GroentenFruit Huis vraagt supers PlanetProof niet los te laten

GroentenFruit Huis roept supermarkten op vast te houden aan On the Way to PlanetProof en geen nieuw systeem op te tuigen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
GroentenFruit Huis PlanetProof premium

“Wij willen niet zonder meer afstand doen van dit keurmerk en zien voor PlanetProof een belangrijke rol in de ambitie van supermarkten", aldus GroentenFruit Huis. Foto: Peter Roek

De koepel voor afzetorganisaties GroentenFruit Huis roept supermarkten op vast te houden aan On the Way to PlanetProof en geen nieuw systeem op te tuigen.

GroentenFruit Huis reageert op het plan van supermarkten om samen met Nederlandse boeren en tuinders te komen tot één duurzaamheidsstandaard met een goed verdienmodel, met het Beter Voor Natuur & Boer-programma als vertrekpunt. Dat programma van Albert Heijn is de tegenhanger van On the way to PlanetProof, waar de sector lang in geïnvesteerd heeft.

Op korte termijn omschakelen naar een nieuw systeem zal tot forse vertraging leiden van deelname van nieuwe telers en tot demotivatie bij bestaande telers

“Wij willen niet zonder meer afstand doen van dit keurmerk en zien voor PlanetProof een belangrijke rol in de ambitie van CBL (supermarkten, red.) om verder samen te werken aan verduurzaming van de Nederlandse levensmiddelensector. Op korte termijn omschakelen naar een nieuw systeem zal tot forse vertraging leiden van deelname van nieuwe telers en tot demotivatie bij bestaande telers”, stelt GroentenFruit Huis in een reactie.

Een nieuw systeem zou bovendien leiden tot kapitaalvernietiging. “Boeren en tuinders hebben geïnvesteerd in hun bedrijf en bedrijfsvoering. Het is goed om te horen dat supermarkten bereid zijn deze inspanningen te belonen.”

Verdere ketensamenwerking met een meerprijs

De telers en ketenpartijen in de groente- en fruitsector zijn groot voorstander van verdere ketensamenwerking met een meerprijs voor de duurzaamheidsinspanningen van boer en tuinder. Dat kan ook in het huidige keurmerk PlanetProof, stelt GroentenFruit Huis. “Al ruim vijf jaar werken wij binnen de agrarische sector met On the way to PlanetProof. Dit is een onafhankelijk en transparant Topkeurmerk van Stichting Milieukeur met 1.000 keurmerkhouders binnen de groente-en fruitsector. Bovendien vragen vrijwel alle supermarkten in Nederland om het PlanetProof-certificaat.”

Product Environmental Footprint

GroentenFruit Huis vindt het belangrijk te wachten op een internationaal geaccepteerde duurzaamheidsstandaard die is gebaseerd op de Europese Product Environmental Footprint (PEF). Dat is een standaard voor het universeel meten van de verduurzaming op milieueisen. De ontwikkeling van deze PEF wordt door het ministerie van LNV als basis voor standaarden omarmd. “GroentenFruit Huis en de partijen in de groente- en fruitsector roepen CBL en de organisaties aan de tafels bij het Landbouwakkoord op om samen te komen tot de gewenste duurzaamheidsstandaard. On the way to PlanetProof kan daarin mooi als basis fungeren.”

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin