GroentenFruit Huis: zorgen bij grote exportvolumes

13-01 | |
Waar voorheen de voorkeur bij Nederlandse exporteurs vooral lag bij een oversteek vanaf de Nederlandse havens, wordt er nu ook weer steeds meer gebruikgemaakt van de oversteek via de Eurotunnel. Foto: ANP
Waar voorheen de voorkeur bij Nederlandse exporteurs vooral lag bij een oversteek vanaf de Nederlandse havens, wordt er nu ook weer steeds meer gebruikgemaakt van de oversteek via de Eurotunnel. Foto: ANP

De export van groenten en fruit vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk (VK) ondervindt momenteel nog weinig problemen. De sector maakt zich echter wel zorgen over het moment dat volumes gaan toenemen en er ook meer regels van kracht worden.

Dat laat GroentenFruit Huis, de belangenbehartiger van bedrijven die groenten en fruit afzetten, desgevraagd weten. Volgens Daco Sol, binnen GroentenFruit Huis verantwoordelijk voor logistiek, toezicht en supply chain, wordt het geleidelijk aan iets drukker, maar zorgt dit nog niet voor problemen. “We bevinden ons nu niet in het hoofdseizoen. Grotere exportvolumes groenten en fruit komen momenteel uit zuidelijker landen.”

Veel meerwerk per zending

Sol ziet dat Nederlandse exporteurs vooral aanlopen tegen de extra handelingen die nodig zijn en hoe exact deze gegevens aangeleverd moeten worden voor de douaneprocessen aan de grens. Bij de huidige lage volumes is er veel meerwerk per zending. Daarom zijn er zorgen voor wanneer de volumes gaan toenemen en er meer regels van toepassing worden.

Keuringsprocessen vragen om andere, goede, maar snellere methodes

Zo is per 1 april een fytosanitair certificaat nodig voor bijna alle planten en plantaardige producten bij export naar het VK. Het lukt bedrijven nu nog wel om de bestelde orders op tijd te leveren. De aandacht gaat er vooral naar uit om dat over een aantal maanden ook nog te kunnen garanderen. “Keuringsprocessen vragen om andere, goede, maar snellere methodes. Informatieoverdracht van plantgezondheidcertificaten vraagt om gedigitaliseerde oplossingen”, aldus Sol.

Oversteek via de Eurotunnel

Waar voorheen de voorkeur bij Nederlandse exporteurs vooral lag bij een oversteek vanaf de Nederlandse havens, ziet Sol dat er ook weer steeds meer gebruik wordt gemaakt van de oversteek via de Eurotunnel. “Nu het bij de tunnel ook goed verloopt richting het VK wordt hier weer steeds meer gebruik van gemaakt, al laten de huidige volumes het toe veelal via de ferry’s over te steken. Tijdstippen, vertrekpunt en bestemmingen zijn sterk bepalend.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

KloostermanBeheer