Even voortborduren op vorige week. Er is werk aan de winkel op het eigen bedrijf en Hans noemde een aantal oplossingsrichtingen. Hij wil ook de levensduur van koeien verlengen.
Ik was wat sceptisch over wat dat zou opleveren, maar Hans duwde me een berekening van het adviesbureau Valacon onder ogen voor Melkvee100plus.
Daar staat in dat we als boeren veel geld laten liggen. Als een bedrijf er in slaagt de gemiddelde leeftijd van de koeien van vier jaar – dat is op het ogenblik zo ongeveer het gemiddelde – naar vijf brengt, levert dat € 560 per koe per jaar op. Dat is op een bedrijf met 100 koeien een extra inkomen van niet minder dan € 56.000. Ik was er stil van. Als het zo is, hebben we inderdaad veel geld laten liggen.
Tot zover een kleine aanvulling op vorige week.
Zelf denk ik dat onze nieuwe stip op de horizon een grondgebonden bedrijf moet zijn. Zeker, actievoeren levert op korte termijn beslist wat op. Degenen die vorig jaar niet demonstreerden, moeten de collega’s, die dat wel deden, dankbaar zijn. Zij hebben de kooltjes uit het vuur gesleept.
We moeten een lage kostprijs houden om te kunnen verdienen
Maar dat is de korte termijn en de scherpe kantjes van de nieuwe regelgeving er wat af halen. Op de langere termijn komt er een omslag, daar raak ik meer en meer van overtuigd. We kunnen niet doorgaan zoals we altijd deden. We kunnen ook niet vijftig jaar terug in de tijd met een boer en een melkkar en de boerin die op het erf de kippen voerde. We moeten gebruikmaken en succes hebben met technisch en technologische ontwikkelingen. Dat kan een deel van de stikstofcrisis oplossen.
Wat blijft zijn de veranderende maatschappelijke inzichten. De consument wil koeien in de wei zien. De biodiversiteit zal veel meer aandacht vragen en krijgen. Mensen willen geen landschapspijn krijgen van kilometers eenzijdig groen grasland. Ze willen vogels en bloemen zien. Dat kunnen we met alle nieuwe technieken niet veranderen.
Over tien jaar heeft de gemiddelde melkveehouder 150 koeien met bijbehorende grond
Daarom zie ik het bedrijf van de toekomst steeds meer als grondgebonden. Kringlooplandbouw, dat zal het worden, hoe we er nu ook op afgeven. Echter, wel op veel grotere bedrijven. Ik geloof er niet in dat de consument meer wil betalen voor een andere landbouw. We moeten een lage kostprijs houden om te kunnen verdienen.
Dat kan met alle zaken die Hans vorige week noemde, maar wel de stijgende kosten opvangen door schaalvergroting. Ik ben er zeker van dat dit door zal gaan. Over tien jaar heeft de gemiddelde melkveehouder 150 koeien met bijbehorende grond.
Ondanks alle regels een ontwikkeling die zich versneld voortzet.